Profil psihologic: cum sunt romanii in comparatie cu americanii.

Nu suntem nici mai grozavi, dar nici mai rai decat alte popoare, indiferent ce am crede despre noi, sustine un cercetator clujean. In opinia sa, intrebarea cheie este cum poate societatea romaneasca sa creeze moduri de exprimare a trasaturilor pozitive si sanatoase ale psihologiei romanilor? Iar raspunsul, spune Daniel David, ne vine de peste hotare.

Un profesor universitar de la Cluj lucreaza la un profil psihologic al poporului roman si a publicat deja primele date.
Este vorba despre o avanpremiera a lucrarii „Psihologia Poporului Roman”, pe care Daniel David, profesor universitar doctor la Universitatea Babes-Bolyai. Publicat initial in revista Sinteza, materialul a fost reprodus pe blogul sau cu ocazia Zilei Nationale si prezinta o mica parte din rezultatele cercetarilor facute in ultimii doi ani de Daniel David si de echipa sa.

„Un astfel de profil general este foarte informativ daca doresti sa gandesti politici publice si proiecte de tara”, scrie profesorul clujean despre cercetarea sa. „Este greu de conceput un proiect de tara care sa aiba succes, dar care sa nu fie bazat pe intelegerea profilului psihologic al oamenilor acelei tari”.

Profesorul Daniel David spune ca psihologia romanilor s-a schimbat fundamental dupa 1989 si identifica principalele caracteristici ale profilului psihologic al poporului nostru:

„1. Extraversiunea este mai ridicata la romani decat la americani, atunci cand este evaluata de altii (heteroevaluare), dar este fara diferente semnificative statistic cand este vorba de autoevaluare. La acest nivel o componenta importanta este Spiritul Gregar, care este mai ridicat la romani decat la americani […];
2. Deschiderea psihologica este mai ridicata la americani decat la romani, cand este autoevaluata, si este mai ridicata la romani decat la americani, cand este vorba de evaluarile facute de altii (heteroevaluare);
3. Constinciozitatea este mai ridicata la americani decat la romani;
4. Agreabilitatea este mai ridicata la americani decat la romani;
5. Nevroticismul este mai ridicat la romani decat la americani.”

Sursa: protv.ro

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Statul Roman a castigat in fata Bisericii Ortodoxe procesul pentru 166.000 de hectare de padure

URMĂTORUL ARTICOL

AFIR va pune la dispoziția beneficiarilor Prețurile Maximale pentru proiectele de servicii finanțate prin Măsura LEADER

Ultimele știri de la Social

Scandal la UAIC Iasi

Conducerea celei mai prestigioase institutii de invatamant superior din Iasi a luat o decizie radicala in