Prognoza meteo pentru luna februarie 2014! Vezi cand se va opri viscolul

 

 

 

PROGNOZA METEO

 

„În sud erau probleme, cu 7 litri de precipitații în toată luna. Agricultorii erau destul de speriați, pentru că este periculos. Acest viscol vine ca la carte, adică mai întâi zăpadă și apoi viscol. Vor fi temperaturi de minus 10 — minus 15 grade, dar stratul de zăpadă este protector și lucrurile vor sta bine în vară cu recolta, iar după aceea începe temperatura să crească spre temperaturi normale. De exemplu, dacă la București ajunge la minus 10 grade noaptea, între 30 (ianuarie — n.r.) și 4 februarie vom avea minus 5 grade. O creștere de 5 grade ne aduce la temperaturi normale. Din 4 februarie, până în data de 12 — 13 (februarie — n. r.) va fi din nou o scădere în jur de minus 10 grade, după care s-ar cam termină aceste evenimente mai dure, să zicem”, a spus Sandu, la B1 TV.

 

Potrivit acestuia, ar putea să mai fie un episod de vreme rea în perioada 29 — 30 ianuarie.

 

PROGNOZA METEO: Luni şi marţi viscolul se mai potoleşte

 

„Luni și marți va fi o pauză, dar chiar dacă va ninge este nesemnificativ și pentru autorități și pentru populație. Dacă ninge și nu mai bate vântul nu este nicio problemă. Zăpada va fi slabă de luni după-masă și marți, vântul nu mai este puternic decât pe Marea Neagră, deci este o pauză în acest sens. Chiar dacă ninge, ninge fără implicații. După aceea, pe 29 — 30 ianuarie este un semnal că vine din nou un ciclon din Marea Mediterană și este posibil să se amplifice tot în partea de sud, sud-est”, a explicat el.

 

Șeful ANM a menționat că în sudul țării erau probleme cu rezerva de umiditate din sol, și nu în nordul țării unde „stau foarte bine”.

 

Ion Sandu a precizat că între vremea extrem de rece din SUA și cea din Europa există o conexiune. „Este o legătură directă sau aproape directă. Căldura din ianuarie din Europa — că nu a fost numai în România — are legătură cu ce s-a întâmplat în America. Un ciclon care se formează în ocean are partea rece în spate și partea caldă în față. Fiind un blocaj de la Câmpia Rusă și până la centrul Europei — blocaj înseamnă o masă de aer cu presiune foarte mare care nu a putut fi mișcată până acum a blocat orice ciclon care se forma în ocean și rămânea cu partea rece pe americani și cu partea caldă pe Europa. Deci, este aproape directă legătura între vremea din SUA și cea din Europa. Este o deblocare în acest moment, semnalele sunt că se revine un pic după data de 12 februarie, deci avem maximum o lună de iarnă și nu cu intensitatea celei din America, datorită configurației sinoptice”, a arătat directorul ANM.

 

Conform acestuia, temperaturi medii mai mari s-au înregistrat în ianuarie 2007. „A fost în ianuarie 2007, dacă nu mă înșel, cu o abatere de temperatură de 6,5 grade (în medie — n.r.). Acum avem 4-5 grade și, cu temperaturile acestea negative, vom avea o abatere de 3 grade, media. Deci, de două ori mai cald a fost în ianuarie 2007, decât acum. Astfel de fenomene de blocaj se întâmplă și în timpul verii, când avem acele perioade de căldură foarte mare, și mai rar în timpul iernii”, a mai spus Ion Sandu.

 

ANM a emis vineri avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu de ninsori abundente și viscol, valabile până duminică seară, în 27 de județe din sudul și sud-estul țării, inclusiv în București.

 

AGERPRES

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Primii morti din cauza zapezii! Un barbat din Mehedinti a fost gasit decedat in curtea casei sale sub un strat consistent de zapada si un angajat CNADNR a murit in timpul interventiei de deszapezire

URMĂTORUL ARTICOL

Administratia Nationala de Meteorologie a emis o avertizare cod portocaliu pentru mai multe judete din tara, dar nu exclude posibilitatea unui cod rosu

Ultimele știri de la Actualitate