Proiectul de restaurare a conacului lui Petru P. Carp din Tibanesti a primit aviz favorabil de la comisia de monumente

 

 

 

Prin eforturile autoritatilor culturale locale, in prim-plan fiind Virgil Babii, coordonatorul Directiei Judetene pentru Cultura Iasi, in cadrul unei importante sedinte a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI), proiectul de restaurare a Conacului Petre P. Carp din comuna Tibanesti a primit aviz favorabil.

In acest sens, Directia este principalul partener in proiectul „Restaurarea conacului Petre P. Carp” si colaboreaza cu Asociatia Maria din Tibanesti pentru infiintarea unui „Centru Multifunctional pentru formare profesionala, dezvoltare comunitara, peisaj cultural si cercetare de perspectiva”. 

 

De reaminit ca acest conac a fost construit la începutul secolului al XIX-lea de familia boierilor Carp si confiscat de regimul comunist în 1949. Apoi a fost retrocedat descendentilor acesteia, familia Sturdza, în 2005. Concret, edificiul a fost ridicat in jurul anului 1820, de catre Ion Carp, având initial doar parter si un etaj. De precizat ca acesta construise în acest sat, la 1819, o biserica cu hramul „Duminica Tuturor Sfintilor”. „Întors de la studii de la Viena si Berlin, unde se obisnuise cu luxul european, fiul sau, paharnicul Petrache Carp, a dorit sa înfrumuseteze domeniul boieresc, amenajând în jurul anului 1830 un parc în jurul conacului. El si-a adus aici sotia, Smaranda. Ei obisnuiau sa locuiasca la conac de la începutul verii, pâna la sfârsitul toamnei ocupându-se de agricultura si de viticultura”, se arata in documentele oficiale referitoare la importantul conac. 

 

bzi.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Iata ce s-a intamplat astazi, 9 martie, in istorie

URMĂTORUL ARTICOL

Rezultate loto, duminica, 9 martie 2014! Iata numerele norocoase la loto 6 din 49, Joker, 5 din 40, Noroc, Super Noroc, Noroc Plus

Ultimele știri de la Actualitate