Partidul Naţional Liberal propune ca România să treacă la ora Europei Centrale, care înseamnă cu o oră mai puțin decât este acum Bucureștiul – ora 5 devine ora 4 (în loc de UTC + 2, cum suntem acum, să trecem la UTC + 1).
„PNL dorește ca România să fie în același ritm cu Europa – în plan economic, vom avea relații de colaborare mai eficiente. Vor fi eliminate astfel diferențele de fus orar, iar angajații din țara noastră nu vor mai fi nevoiți să rămână peste program pentru că trebuie să ia legătura cu cei de la firma-mamă din celelalte țări europene.
Din punct de vedere social, diferența de fus orar afectează viața a milioane de români care lucrează sau au rude în străinătate. Dacă vom avea aceeași oră, aceștia vor putea să își sincronizeze mai bine programul cu rudele de acasă”, se arată într-un document manifest al PNL.
În document se precizează că stabilirea orei este o convenţie, care a pornit iniţial de la parametrii tehnici (meridianele), dar a fost modificată de fiecare dată atunci când interesele politice au solicitat acest lucru. În prezent, ora este reglementată de Ordonanţa de Guvern nr.20/18 august 1997.
„Acum este nevoie de un proiect de lege prin care România să treacă la ora Europei Centrale. Spania se află pe acelaşi meridian cu Marea Britanie şi Portugalia, dar a adoptat ora Europei Centrale, în timp ce Marea Britanie a rămas cu o oră în urmă. Cu aproape 5.000 de km lăţime, cuprinzând 5 fusuri orare, China are şi ea pe întreg teritoriul aceeaşi oră legală”, se mai arată în comunicatul PNL.
În România ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Până în 1939 ora de vară a funcționat în fiecare an – între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 și prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale). Între 1 aprilie 1940 și 2 noiembrie 1942, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.
Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979. Atunci s-a stabilit că din 1980, intervalul de aplicare a orei oficiale de vară se stabilește de la ora zero a primei zile de duminică din luna aprilie, care va deveni ora unu, până la ora unu a ultimei zile de duminică din luna septembrie, care va deveni ora zero.
Începând cu anul 1998, potrivit Ordonanţei de Guvern nr. 20 din 18 august 1997, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarna în ultima duminică a lunii octombrie.
Uniunea Europeană a standardizat în 1996 perioada de vară pentru toate statele membre. Schimbarea orei se face de două ori pe an şi este reglementată de o Directivă europeană din 2001, care prevede că modificările orei se efectuează în ultima duminică din martie şi în ultima duminică din octombrie.
romaniatv.net