Protestul israelienilor continuă: Străzile sunt din nou pline într-o nouă demonstrație împotriva reformei judiciare

Sâmbătă, israelienii au ieșit în stradă într-un nou protest împotriva reformei judiciare susținute de guvern, la doar câteva zile după ce premierul Benjamin Netanyahu a anunțat că s-a renunțat la o prevedere cheie a controversatului proiect de lege. Manifestanții s-au adunat în Tel Aviv, așa cum fac în fiecare săptămână de mai multe luni, afișând bannere cu mesajul „Salvați democrația”, conform AFP și agerpres.ro.

Deși nu au fost disponibile imediat cifre exacte cu privire la numărul de participanți, demonstrațiile săptămânale atrag în mod regulat zeci de mii de oameni.

Guvernul condus de premierul Netanyahu, format la sfârșitul lunii decembrie cu sprijinul partidelor de extremă dreaptă și al formațiunilor evreiești ultraortodoxe, încearcă să implementeze o reformă a sistemului judiciar care să consolideze puterea aleșilor în detrimentul magistraților.

Anunțul proiectului de lege în ianuarie a generat una dintre cele mai mari mișcări de protest din istoria Israelului.

Guvernul consideră că reforma este necesară pentru a asigura un echilibru mai bun al puterilor în stat, însă criticii o consideră o amenințare la adresa democrației israeliene și a instituțiilor sale garantate.

Într-un interviu acordat cotidianului american Wall Street Journal și publicat joi, premierul Netanyahu a declarat că s-a renunțat la așa-numita „clauză derogatorie”, care ar fi permis Parlamentului să anuleze o decizie a Curții Supreme cu o majoritate simplă. Această clauză, extrem de criticată, a fost adoptată în primă lectură de Parlament în luna martie.

O altă prevedere care modifică procesul de numire a judecătorilor, adoptată și ea în primă lectură, este subiectul unor dispute aprinse.

Premierul Benjamin Netanyahu, care a anunțat o pauză în adoptarea proiectului la sfârșitul lunii martie pentru a permite discuții cu opoziția, a promis pe 18 iunie că va face progres în promovarea acestei reforme care divizează profund țara. Cu câteva zile înainte, cei doi lideri principali ai opoziției, Yair Lapid și Benny Gantz, au anunțat suspendarea participării lor la negocierile privind proiectul de reformă.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Accident rutier în localitatea ieșeană Lețcani. Șase persoane au fost implicate

URMĂTORUL ARTICOL

Relație secretă în showbiz-ul din România! Catinca Roman a recunoscut

Ultimele știri de la International