Reţele de socializare au făcut istorie în ziua alegerilor prezidenţiale

Românii din diaspora s-au mobilizat, au transmis mii de mesaje, fotografii si filmulete în mediul virtual si astfel au reusit sa transmita si celor din tara dorinta de a iesi la vot. Multi din cei care au stat la cozi ore întregi ca sa voteze s-au transformat în jurnalisti pentru o zi. Pe adresa redactiei Digi24 am înregistrat de cinci ori mai multe mesaje primite de la telespectatori fata de primul tur al alegerilor prezidentiale.

Diaspora si-a cerut în strada, dar si în mediu virtual, dreptul la vot. Nu a contat ca oamenii au stat si câte zece ore la cozi. Românii au umplut retelele de socializare, blogurile si chiar emailurile redactiilor din tara cu imagini si informatii privind votul si organizarea acestuia în tara si peste hotare.

„Faci munca de jurnalist, în locul jurnalistilor, pentru ca, întâmplator sau nu, tu te afli la fata locului, ai tehnologia la dispozitie si vrei sa dai rapid aceasta informatie catre altii care se pot solidariza cu tine. În felul acesta apare spiritul civic, iar spiritul civic beneficiaza de avantajul pe care îl aduce cu sine tehnologia”, spune Antonio Momoc, specialist în comunicare publica.

Iar mobilizarea si determinarea românilor din afara granitelor tarii i-a motivat si pe cei de acasa sa iasa la vot.

„Cei care au facut diferenta au fost oamenii obisnuiti, care pe fondul acestui val de nemultumire legat de modul în care s-a votat în diaspora. S-au mobilizat si în loc sa-si sune prietenii, au postat pe retelele de socializare. Iar progresia transmiterii mesajului la nivelul societatii a fost una geometrica, nu aritmetica.

Astfel generatia conectata la internet si-a aratat puterea.

„Traim în era digitala. E normal ca oamenii, în momentul în care au ceva de spus, s-o faca foarte u?or”, a spus unul dintre români.

„A fost un imbold pentru foarte multí din tara sa mearga sa voteze”, a spus un alt român intervievat de Digi24.

Iar entuziasmul cu care diaspora a sustinut votul s-a vazut si pe site-ul digi24.ro.

„Practic, noi am primit de cinci ori mai multe mesaje decât în primul tur, în care am avut deja un record. Pur si simplu, am fost depasiti si coplesiti de numarul foarte mare. Peste câteva mii de mesaje text fotografii si filmulete pe care le-am primit din toate colturile pamântului”, a declarat Sorin Kosz, content manager Digi24.

Fluxul de informatii si imagini care a circulat în mediul virtual arata ca astazi revolutiile nu se mai fac doar în strada ca acum 25 de ani. Acum ele se duc si pe Facebook sau Twitter. În ultimii ani astfel de mobilizari masive online au dus la revolte ca cele din 2009 din Republica Moldova si Iran, cele din 2010 din Tunisia sau Egipt, plus cele mai cunoscute: luptele de pe Euromaidanul ucrainean de anul trecut.

Sursa: Digi24TV

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Biografia lui Klaus Iohannis. Cine este noul presedinte

URMĂTORUL ARTICOL

Cel mai puternic cutremur a fost resimtit in seara asta la Iasi!

Ultimele știri de la Actualitate