Revista Capital a scos pe piata editia pe 2013 a topului celor mai bogati romani! Intre ei si opt cunoscuti magnati ieseni. Vezi detalii

 

 

 

Revista Capital a publicat recent top 300 de milionari. In clasament au intrat şi opt ieşeni. Unii dintre ei au fost luaţi în calcul şi de Forbes, alţii nu. Surprinde însă diferenţele de avere ce apar dintre cele două situaţii.

 

 

Revista Capital a scos pe piaţă ediţia pe 2013 a topului celor mai bogaţi români, întocmit de către echipa redacţională. În această clasificare există opt cunoscuţi magnaţi ieşeni, în special din domeniul imobiliarelor. Însă datele la care au ajuns cei de la Capital în urma analizei pieţii economice din România şi a jucătorilor principali diferă foarte mult cu cea realizată de către cei de la Forbes la sfârşitul lunii trecute. Iar acest lucru se remarcă cel mai evident la primul ieşean din top, Iulian Dascălu, „regele mallurilor“. Dacă cei de la Forbes îi apreciază averea ieşeanului de 44 de ani, care are afacerile concentrate în special în sectorul imobiliarelor, la 90 de milioane de euro, în scădere faţă de anul trecut, şi îl plasează pe locul 38, cei de la Capital îl apreciază pe Iulian Dascălu drept unul dintre cei mai bogaţi 15 români. Aceştia au evaluat bunurile şi proprietăţile „regelui mallurilor“ undeva între 320 şi 340 de milioane de euro, amplasându-l pe locul al 13-lea în ierarhie. Dascălu este prezentat ca fiind iniţiatorul celui mai scump proiect imobiliar dezvoltat de către un român şi a uneia dintre cele mai mari investiţii în „real estate“ din sud-estul Europei: Complexul Palas. Doar în Palas Dascălu ar fi investit 265 de milioane de euro în opt ani de zile. „Estimăm un trafic de anual de nouă milioane de persoane dar în realitate au fost peste 12 milioane în cele şapte luni de funcţionare“, îşi explică ieşeanul succesul celor de la Capital. În afara cifrei de afaceri care gravitează în jurul sumei de 10 milioane de euro pe care ar fi făcut-o până în prezent Palasul, Iulian Dascălu a mai investit anul trecut într-un proiect în valoare de 12 milioane de euro în zona Clujului, care presupune reamenajarea unui spaţiu verde de 30.000 de mp şi construirea unei clădiri de birouri de clasa A de 10.000 de mp. Cifra de afacere al lanţului de mall-uri Iulius, al cărui patron este, a crescut cu 45,7 milioane de euro în 2012, iar cei de la Capital estimează o chirie medie de 20 de euro/mp în acestea.

 

Kosarom-ul ţinteşte piaţa din China

 

Al doilea ieşean în topul celor de la Capital şi ultimul care mai prinde top 100 este Lucian Apostol, care este clasat pe locul 84 cu o avere estimată a fi între 56 şi 58 de milioane de euro. Aceştia îl evidenţiază pe Apostol în paginile revistei deşi în spatele acestui se află tatăl său, Neculai Apostol, fostul senator PSD de Iaşi, care, împreună cu fratele lui Lucian, Teodor, deţin firma Kosarom. Afacerile companiei cu sediul în Paşcani au început să scadă vertiginos în 2010, ajungând de la o cifră de afaceri înregistrată atunci de 45,7 milioane de euro la 36,1 în 2012. Capital justifică scăderea prin faptul că proiectele de noi investiţii sînt blocate dat fiind faptul că băncile nu mai acordă împrumuturi, iar familia Apostol ar sta în aşteptare deschiderii noilor linii de finanţare din pachetul pentru investiţii în agricultură rezultat în urma semnării acordului financiar 2014-2020 de către Uniunea Europeană. Scopul acestora ar fi piaţa de desfacere din China, cea mai mare din lume, acolo unde speră să îşi dubleze vânzările şi să ajungă la o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro. Şi în „cazul Apostol“ există discrepanţe majore între cele mai cunoscute topuri din România. Dacă cei de la Capital l-au trecut pe poziţia a 84 în Forbes este de abia pe locul 224, cu 16 milioane în bunuri, proprietăţi şi lichidăţi, trecut într-o afacere de tipul „tatăl şi fiii“, deci de peste cinci ori mai puţin.

 

Surpriza din Capital: Adrian Butucă, deţinătorul Polirom

 

Pe locul al treilea dintre cei mai bine cotaţi ieşeni în topul Capital este clasat Dan Fiterman împreună cu familia sa. Bărbatul care deţine spitalul Arcadia, în vârstă de 33 de ani, ar avea între 35 şi 36 de milioane de euro însă a resimţit criza din plin, ca şi ceilalţi investitori pe piaţa furnizorilor de servicii medicale. În acest domeniu el are în prezent patru centre medicale şi două spitale, dar şi o fabrică de medicamente şi patru clădiri de birouri clasa A. Toate acestea au adus venituri de 15,3 milioane de euro în anul 2012. Temelia averei sale ar fi pornit de la tatăl său, Solomon Fiterman, român plecat în perioada comunistă în Israel ca să muncească, care s-a întors în 1985 pentru a face medicina la Iaşi. În ’89 avea capital substanţial în urma afacerilor cu cablu din Israel şi în Iaşi este recunoscut ca fiind cel care a deschis prima clădire de birouri din municipiu. Dan Fiterman este singurul ieşean asupra căruia Forbes şi Capital par a se fi pus de acord, măcar asupra locului în clasament. Dacă la Capital apare cu 35-36 de milioane de euro pe locul 149, la Forbes ieşeanul e cotat cu zece milioane de euro mai puţin şi zece locuri mai jos în clasament, pe 159. Adrian Butucă este una dintre surprizele topului celor de la Capital, el nefiind indexat deloc de către Forbes. Clasa pe locul 234, cu o avere estimată la 20-21 de milioane de euro, Butucă este cunoscut printre ieşeni ca fiind omul cu bani din spatele Editurii Polirom. Acesta a beneficiat de avântul financiar al uneia dintre cele mai recunoscute edituri din România până în 2009, când creşterea economică a Polirom pe piaţă a început să se estompeze. În afara afacerilor Adrian Butucă a fost şef al tineretului comunist înainte de ’89 şi apoi a schimbat mai multe partide, ajungând atât în PDL cât şi în PSD.

 

Zapodeanu, singurul milioanar fără acţiuni la vreo firmă

 

Cel mai în vârstă ieşean prezent în rândul bogaţilor României este Ion Zapodeanu, care, la fel ca Adrian Butucă, nu există în paginile Forbes. Estimat a avea 19-20 de milioane şi clasat pe locul 243, Zapodeanu este singurul milionar al României care nu deţine acţiuni la nici o firmă, acesta făcându-şi averea prin cumpărarea şi vânzarea de proprietăţi prin întreaga ţară. Momentan cei de la Capital afirmă că el deţine 20.000 de hectare de teren, 11.000 de pădure şi numeroase imobile sau clădiri de birouri.  Acestuia îi urmează în top pe locul 280 George Ivănescu, 37 de ani, din Iaşi, cunoscut ca fiind buldozerul din spatele construcţiilor lui Iulian Dascălu, cu 14-15milioane de euro. Acesta deţine două firme, Build Corp şi Build Corp Prefabricate care s-au perindat prin ţară prin toate locurile pe unde „regele mallurilor“ a mai înalţat câte o construcţie. Astfel, de la Palas şi Iulius Mall din Iaşi, cele două firme au ajuns şi la Cluj Napoca, la Suceava sau la Timişoara, ridicând practic o bună parte din reţeaua de malluri din România lui Iulian Dascălu. În 2012, firmele au raportat o cifră de afacere de 57 de milioane de euro şi un profit cumulat de 850.000 de euro. În topul Forbes, Ivănescu apare cu cinci milioane de euro mai sărac, având o avere estimată la 10 milioane, fiind plasat pe 335 faţă de 280 din Capital.

 

Gabriel Surdu nu şi-a găsit loc nici în Capital

 

Următorii doi ieşeni care figurează în topul celor de la Capital sunt Dănuţ Prisecariu, 43 de ani şi Ioan Prisecaru, 52 de ani. Dănuţ Prisecariu este considerat a fi un magnat curajos, care a deschis un mall, Uvertura, în oraşul de 100.000 de locuitori unde nu se mai avântase nimeni să facă o asemenea investiţie până în prezent: Botoşani. În prezent pe locul 288, Prisecariu este al doilea mogul al imobiliarelor din Moldova după ce a investit peste 27 de milioane de euro în astfel de afaceri. Fostul proprietar al Moldova Mall din Iaşi, care deţine şi hotelurile Astoria şi Traian, este singurul ieşean indexat cu mai mulţi bani în Forbes decât în Capital. Dacă în Capital este prezent cu 12-13 milioane de euro şi pe poziţia 288, în Forbes acestuia îi sunt atribuite 20 de milioane de euro şi locul 191 naţional. Ultimul ieşean la masa bogaţilor, Ioan Prisecaru, are o avere estimată la 11-12 milioane de euro de către cei de la Capital, şi prinde la limită topul 300, fiind clasat pe 294. Acesta are o afacere primordial în zona imobiliarelor şi este recunoscut pe plan local ca fiind unul dintre primii care au câştigat bani din taximetrie, deschizând în 1993 firma Conex SRL în acest sens. Forbes îl clasează dincolo de pragul de 300, pe locul 362 naţional, cu o avere de 9 milioane de euro. În ciuda diferenţelor dintre cele două clasamente, ambele par a se fi pus de acord în privinţa eliminării lui Gabriel Surdu din rândul celor mai bogaţi români. Patronul grupului de firme TerraMold avea anul trecut o avere estimată de 11-12 milioane de euro, indexat de Forbes, însă anul acesta nu şi-a găsit loc în niciun top. În topul Capital nu au prins loc nici omul de afaceri Bogdan Piţigoi, Gabriel Mardarasievici, Constantin Comânescu sau familia Pârâu, ce deţine firma Total Gaz.

 

ziaruldeiasi.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Un barbat din Bistrita-Nasaud a murit dupa ce a fost lovit cu un par in cap de mai multi scandalagii. Barbatul a iesit din casa pentru ca a auzit scandal la poarta lui unde mai multi romi se luasera la bataie cu un grup de romani

URMĂTORUL ARTICOL

Intesa Sanpaolo Bank ofera posibilitatea elevilor din Romania de a studia in Italia prin intermediul Bursei Intercultura in valoare de 12.000 de euro

Ultimele știri de la Economic