Aproape doua treimi din populatia Iasului care foloseste sisteme de incalzire individuala este nevoita sa acopere pierderile de caldura din sistemul centralizat platind, pe langa facturile la gaze naturale sau lemne, si agentul termic venit prin sistemul centralizat, care se pierde pe scara blocului. Sunt cazuri in care o persoana cu centrala de apartament plateste pentru astfel de piederi aproape la fel de mult ca un consumator al Dalkia Termo Iasi.
Acest lucru se intampla mai ales acolo unde nu se fac calculele corecte pentru impartirea incalzirii comune pricinuite de normele neclare, dar si din cauza legislatiei mult contestate.
Practic, daca un iesean care foloseste centrala termica pe gaze naturale a platit pentru ultimele trei luni o factura de 150 de lei, acesta a fost nevoit sa plateasca in contul operatorului sistemului centralizat de incalzire, cate 30 sau 40 de lei pe luna.
„Locuiesc la etajul 4 intr-un bloc de 8 etaje si apartamentul meu este izolat termic de doi ani. Mai sunt 12 apartamente care primesc caldura de la CET cu repartitoare, restul si-au pus centrale termice. Problema noastra, la apartamentele cu centrala, este ca platim doua facturi pentru incalzire, una la gaze si una la CET. De cand a venit frigul in toamna si pana acum am platit la incalzire cam 150 de lei si nu mi-a fost frig deloc. La lista de plata am fost trecut ba cu 30 de lei, ba cu 40 de lei pe luna pentru incalzirea de pe spatiile comune. Nici nu avem calorifere in casa scarii. Cum vine asta, sa platesc inca o data incalzirea pentru ca vecinii nu au toti centrale? Deja am penalitati, dar nu voi plati asa ceva la asociatie. Ori trebuie izolate conductele, ori sa se debranseze toti”, spune Sorin Chirita, iesean ce locuieste pe Bulevardul Alexandru cel Bun.
Facturi calculate dupa indici neclari
Organizarea, schemele de consum si cele de plata in cazul sistemului centralizat de termoficare sunt deficitare la Iasi. Practic, in mai toate blocurile din oras, nimeni nu stie care este proportia de caldura pierduta prin conductele administrate de Dalkia, dar nici valoarea caldurii primite de un client in apartament. Cu alte cuvinte, calculul consumurilor se face din burta, pentru ca nu exista analize asupra eficientei energetice in blocuri.
Pentru ca Dalkia Termo Iasi pierde din ce in ce mai multi clienti, Primaria Iasi a impus asociatiilor de proprietari sa inventarieze suprafetele echivalente termic pentru ca, in majoritatea cazurilor, cei care locuiesc la bloc habar nu au in baza caror calcule platesc serviciile de incalzire. Asta a facut ca asociatiile de proprietari si locatari sa apeleze la firmele private pentru efectuarea acestor masuratori.
„Conform ordinului ANRSC, asociatiile de proprietari si locatari sunt obligate sa faca inventarierea suprafetei echivalente termic. In mod normal, acest lucru se face atunci cand intervin schimbari la SET (Suprafata Echivalenta Termic – n.r.), cand se fac debransari sau se schimba dimensiunea caloriferului”, a spus Ioan Vitcu, administratorul firmei Energo Smart Services.
Reprezentantii Serviciului Judetean de Metrologie au anuntat ca vor desfasura in urmatoarea perioada un control tematic privind legalitatea mijloacelor de masurare si a masuratorilor utilizate la stabilirea consumurilor de apa si energie termica.
bzi.ro
COMENTARII (SCRIE PRIMUL COMENTARIU)