ULTIMĂ ORĂ:

Revoltator! Pretul la caldura ar putea creste din nou odata cu propunerea ANRSC prin care se doreste interzicerea scaderii temperaturii sub 20 de grade Celsius intr-un apartament. Vezi detalii

Revoltator! Pretul la caldura ar putea creste din nou odata cu propunerea ANRSC prin care se doreste interzicerea scaderii temperaturii sub 20 de grade Celsius intr-un apartament. Vezi detalii
Citit : 6 views Comentariu

 

 

 

Iesenii platesc una dintre cele mai scumpe gigacalorii din Europa, iar o buna parte din veniturile acestora se duc pe facturile la incalzire. Costurile caldurii ar putea creste iarasi, odata cu propunerea ANRSC prin care se doreste interzicerea scaderii temperaturii sub 20 de grade Celsius intr-un apartament.

Practic, atunci cand pleaca de acasa, iesenii nu vor mai avea voie sa inchida caloriferele sau sa reduca consumul de energie de la robinetii termostat. La fel se intampla si cu cei care nu isi permit sa achite facturile mari la incalzire si isi reduc consumul caloriferelor, preferand sa stea in frig, decat sa aloce toate veniturile in contul operatorului de termoficare Dalkia Termo Iasi.

 

„Se incearca lovitura de gratie la repartitoarele de costuri, pentru ca din moment ce se impune o temperatura minima de 20 grade Celsius in apartamente, acestea nu-si mai au rostul. Repartitoarele de costuri au fost introduse in Romania si in Iasi in jurul anului 2000. Atunci s-a observat reducerea consumului cu aproape 35 la suta. Dar abia in 2008 s-a realizat un regulament care sa faca ordine in randul repartitoarelor de costuri, dar acel regulament mai mult a incurcat. Apoi, trebuia facuta si inventarierea SET-urilor, insa lumea a inceput sa treaca la centralele termice de apartament”, spune Dumitru Bucur, presedintele Grupului Asociatii de Proprietari si Locatari din Iasi. 

 

Exista o regula asemanatoare in majoritatea statelor din Europa, insa aceasta obliga mentinerea temperaturii la doar 14 grade Celsius. Conform autoritatilor, se vor efectua analize la temperaturile optime din apartamente, iar cei care nu vor respecta noile reguli vor fi amendati sau obligati sa plateasca diferenta de gigacalorii consumate.

 

„In Occident exista repartitoare de costuri, dar acolo este o regula concreta si care impaca pe toata lumea, adica au impus un prag minim de 14 grade Celsius. De ce in Romania nu se introduce acelasi prag de 14 grade Celsius? A impune o temperatura de minimum 20 grade Celsius mi se pare aberant”, mai spune Dumitru Bucur, presedintele AGAPL Iasi.

 

bzi.ro