admitere_la_universitatea_al_I_Cuza_2013

Rezultate finale la admitere in sesiunea iulie 2013 la Universitatea Al. I. Cuza si la Universitatea de Stiinte Agronomice! Iata unde a fost ceea mai mare concurenta si cu ce medii s-a intrat la buget!

Absolventii de liceu care s-au inscris la facultate au aflat ieri rezultatele definitive la majoritatea specializarilor pe care si le-au ales. Candidatii s-au batut pentru a obtine un loc la buget la unele specializari care nu le ofera nici o perspectiva pentru viitor.

Absolventii de liceu care s-au inscris la facultate au aflat ieri rezultatele definitive la majoritatea specializarilor pe care si le-au ales. Candidatii s-au batut pentru a obtine un loc la buget la unele specializari care nu le ofera nici o perspectiva pentru viitor.

La Facultatea de Chimie, ultimul loc la buget este ocupat cu media 7.80, iar pe lista rezervelor, în cazul în care candidaţii se vor retrage, sunt şi absolvenţi de liceu cu 6,28. Anul trecut, în aceeaşi sesiune de admitere (iulie), mediile depăşeau lejer pragul de 9. Mulţi candidaţi – 21 la număr – au fost admişi fără a mai trece prin filtrul mediilor, în baza rezultatelor obţinute în liceu la concursuri de anvergură din domeniu – olimpiade internaţionale sau naţionale de chimie, fizică, biologie şi competiţii organizate de universităţile din ţară pentru liceeni. Conducerea de la „Cuza“ anticipează însă că mulţi tineri îşi vor retrage dosarul dacă vor fi declaraţi admişi la Universitatea de Medicină şi Farmacie. „Rămâne să vedem ce se întâmplă, pentru că mulţi care s-au înscris la Biologie sau Chimie dau examen şi la Medicină sau Farmacie. În funcţie de acel rezultat vor rămâne sau nu la noi“, spune rectorul Vasile Işan.
Notele au scăzut şi la Facultatea de Geografie şi Geologie, acolo unde s-au înscris 599 de concurenţi pentru 271 de locuri bugetate. Astfel, pe locurile subvenţionate de stat s-a intrat cu 7,57 la specializarea Geografie (faţă de 8,93 anul trecut), 8.54 la Geografia turismului în limba franceză, 8,59 la Ştiinţa mediului. În schimb, au crescut mediile pentru domeniul Geologie – de la 592 la 5.99, şi la Inginerie geologică – de la 6,12 la 7,45.
Nici Facultatea de Istorie nu se poate lăuda cu o promoţie mai valoroasă. La buget (100 de locuri) s-a intrat cu 7.81, notă cu 40 de sutimi mai mică decât cea de anul trecut. Primele rezultate pentru buget la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice surprind un tablou asemănător cu cel de anul trecut. Astfel, s-a intrat cu 9,30 la Ştiinţe ale Comunicării (9,28 în 2012), specializare situată în topul preferinţelor studenţilor (5 pe loc). Medii mari au şi tinerii înscrişi la Relaţii internaţionale, unde admiterea la fără taxă s-a făcut cu minimum 9,41 (9,50 în 2012) şi la Resurse umane – 8,88 (8,58 în 2012). Cea mai mică notă la Ştiinţe politice este 8.56, în scădere cu 43 de sutimi faţă de anul trecut. Scăderea este mai evidentă la Sociologie, acolo unde în 2012 se intra cu 8,56 la buget, faţă de 6,66 anul acesta. Cea mai mică medie aici se înregistrează la Filosofie, la fel ca vara trecută: 6,15. Similare cu rezultatele din 2012 sunt şi cele publicate pentru Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor. Astfel, pe locurile fără taxă au intrat absolvenţi cu 8,21 la Ştiinţe economice şi cu 7,21 la Ştiinţe administrative. La Facultatea de Litere, în schimb, deşi concurenţa a depăşit doi candidaţi pe locul bugetat, mediile de intrare pentru licenţă au ajuns la 6,86. Totuşi, 5 din cele 17 specializări ar putea avea formaţii de studiu cu medii peste 9 – Limbă şi literatură engleză (9.13), Română (9.03), Jurnalism (9.08), Limbi moderne aplicate – engleză (9,53) şi germană (9,10). Interesante sunt rezultatele la admiterea pentru liniile de masterat de la Litere. De exemplu, la Lingvistică generală şi românească toţi cei 15 candidaţi au intrat cu media 10, iar la Literatură română şi hermeneutică literară sunt 14 masteranzi de 10 şi unul singur de 9,50.
Surpriză la matematică
Rezultate bune sunt şi la Facultatea de Matematică. Din cei 110 admişi pe locurile subvenţionate, 11 şi-au câştigat statutul în urma rezultatelor obţinute la olimpiade, iar media minimă de intrare este 8.91, cu un punct şi 10 sutimi mai mult decât anul trecut. În ceea ce priveşte facultăţile care au organizat un test scris de admitere – Drept, Informatică, Teologie Ortodoxă, Educaţie fizică şi Sport (Kinetoterapie) -, doar prima dintre ele a afişat rezultatele ieri. Astfel, la buget la Drept s-a intrat cu 8.70, iar media de la taxă se situează în aceeaşi zonă – 8,59. Tinerii candidaţi au susţinut în acest weekend un examen la limba română, la care majoritatea au obţinut note foarte bune – peste 8 în cazul admişilor la buget şi peste 7,40 în cazul celor 50 care vor plăti taxă. În următoarele zile, tinerii sunt aşteptaţi la sediile facultăţilor pentru a-şi confirma locurile sau, eventual, pentru a retrage dosarele.
Veşti bune şi de la UTI ori Agronomie: mai mulţi candidaţi ca anul trecut
În timp ce la „Cuza“ sunt aşteptate ultimele rezultate, iar candidaţii de la UMF se pregătesc de testul grilă, înscrierile pentru un loc la facultate continuă la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“ şi la Universitatea de Ştiinţe Agricole.Ieri dimineaţă, la ora 8, comisia de admitere de la UTI avea înregistrate 2.772 de cereri pentru cele 2.945 de locuri bugetate şi 555 cu taxă. Cele mai multe înscrieri sunt, ca în fiecare an, la Automatică şi Calculatoare (594 pentru 252 de locuri fără taxă), unde admiterea la una dintre specializări se face în baza unui test grilă din programa de matematică M1. Astfel, candidaţii la Calculatoare şi tehnologia informaţiei aşteaptă astăzi afişarea rezultatelor la examen. Situaţia înscrierilor este îmbucurătoare şi la Electronică (366 cereri pentru 247 de locuri subvenţionate), la Hidrotehnică, Mecanică şi Construcţii de Maşini şi Management Industrial, unde locurile bugetate sunt aproape de a fi acoperite.La fel ca anul trecut, absolvenţii de liceu au început să ia tot mai mult în calcul specializările din domeniul agronomic. Ieri, la USAMV, erau înregistrate 1.560 de dosare, în condiţiile în care sunt 497 de locuri la buget şi 354 la taxă. „Suntem mulţumiţi de ritmul de înscriere, similar cu cel de anul trecut. Sunt ceva dosare în plus, dar diferenţa este nesemnificativă. Rămân căutate specializările din industria alimentară, managementul agroturistic, medicina veterinară şi, îmbucurător, există mai mult interes pentru agricultură şi horticultură. Cred că este un lucru bun, având în vedere nevoile din agricultura românească“, a menţionat rectorul Vasile Vîntu. Peste 370 de foşti liceeni au depus dosare la Medicină veterinară (4,5 pe locul fără taxă), 243 la Controlul şi expertiza produselor alimentare (10,5 pe locul bugetat), 147 la Inginerie şi management în alimentaţia publică şi agroturism (6,3 pe loc). În total, 475 cereri sunt la Facultatea de Zootehnie, 226 la Horticultură şi 481 la Agricultură.

ziaruldeiasi.ro 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Picioare de oaie, oua, tigari si arbori tuia sunt doar cateva dintre produsele care ar fi fost luate drept mita de unii magistraţi trimisi in judecata sau cercetati de DNA, in timp ce altii ar fi primit masini, sume mari de bani si vacante scumpe

URMĂTORUL ARTICOL

Actiune fara precedent pentru gasirea celor care coordoneaza inselaciunile prin metoda accidentul! Penitenciarul Iasi este rascolit de mascati in cautarea telefoanelor mobile!

Ultimele știri de la Eveniment