Rezultatele alegerilor europarlamentare la Iasi! Vezi prezenta la vot si ce au votat iesenii

Alegerile europarlamentare s-au incheiat cu niste rezultate soc la nivelul judetului Iasi.

In primul rand, nici macar 30 la suta dintre ieseni nu au iesit la vot, dand astfel un vot de blam clasei politice din Iasi. Conform datelor oferite de Biroul Electoral, la nivelul judetului Iasi au votat 201.326 de persoane (adica 28,41 la suta din numarul total de votanti). Marea surpriza a acestui scrutin este ca Forta Civica a obtinut un scor de peste 10 procente la nivelul judetului, fiind evident faptul ca oamenii au votat in masa pentru Mihai Razvan Ungureanu, liderul FC, nascut la Iasi. De asemenea, de remarcat este si scorul extrem de mare, peste 10 procente, obtinut de Mircea Diaconu. Interesant este si faptul ca partidele de dreapta, cumulat, ar putea obtine un scor apropiat sau chiar egal cu cel al PSD.

 

Totusi, conform unor numaratori paralele, PSD este castigatorul acestui scrutin, social-democratii fiind singura mare formatiune care nu pierde nimic fata de alegerile din urma cu cinci ani, ba dimpotriva are sanse sa mai castige un procent, de la 37 la suta, cat au inregistrat in 2009, la 38 la suta, cat se estimeaza ca vor obtine in 2014. In schimb, PNL si PDL s-au prabusit in optiunile de vot ale oamenilor. Scorul inregistrat de social-democrati a fost de 38 la suta, conform numaratorii paralele a partidului. Daca se va respecta numaratoarea paralela a PSD, rezultatele ar fi urmatoarele la nivelul municipiului Iasi: PSD – 35,45, FC – 15,22, Mircea Diaconu – 11,75, PNL – 7,93, PMP – 7.15, PDL – 6.32. In schimb, PP-DD este sub limita de 5 procente. Trebuie luat in calcul faptul ca per total judet procentele mai pot oscila, in sensul ca Forta Civica pierde din scorul avut in municipiu, la fel ca si Diaconu, castigatori fiind liberalii si PSD care vor mai aduna cateva procente. Din primele informatii, la nivel de judet rezultatele sunt: PSD – 38 la suta, PMP – 6,3 la suta, PDL – 8 la suta, PNL – 14  la suta, Forta Civica – 10 la suta, iar Mircea Diaconu – 8 la suta. Toate rezultatele complete si oficiale le puteti gasi pe site-ul www.bzi.ro.

 

Rezultate penibile pentru dreapta

 

PSD-UNPR-PC  a ajuns sa obtina un scor urias si la nivelul judetului Iasi datorita altor factori. Celelalte partide au mers in gol, asta si din cauza liderilor pe care ii are. Aroganta actualului lider al PNL Iasi, Cristian Adomnitei, a facut ca liberalii sa nu obtina scorul scontat in campanie. Pentru Adomnitei au fost si primele alegeri coordonate din calitatea de lider de filiala, cu toate ca PNL are si cei mai multi primari din judet. Se pare ca nu a fost suficient, iar presedintele CJ si-a facut-o cu mana lui. Poate surprinde rezultatul slab scos la Iasi de Partidul Miscarea Populara, insa nu mira pe nimeni din moment ce organizatia e condusa de oameni ca Marian Berdan sau Camelia Bogdanici, persoane fara nicio experienta in campania electorala si care habar nu au ce inseamna o structura de partid.

 

Nici PDL nu a scos un scor mai bun si nici nu avea cum sa o faca, mai ales dupa ce Dumitru Oprea a fost repus in functia de presedinte. Acesta, alaturi de gasca lui, a bagat un leu in campania electorala, ajungand pana la a-i lasa chiar flamanzi pe reprezentantii partidului din sectiile de votare. Cotidianul BUNA ZIUA IASI a avertizat in mai multe randuri ca impunerea lui Oprea in fruntea PDL Iasi va conduce la obtinerea unui scor dezastruos la alegerile europarlamentare. De fapt, acesta a fost si planul lui Gheorghe Flutur si a gastii lui de la Suceava care avea tot interesul ca Iasul sa obtina un scor cat mai mic la acest scrutin. 

 

Sarbatoare la PSD

 

Cei mai fericiti de rezultatele alegerilor au fost cei de la PSD. Scorul zdrobitor obtinut de alianta USD a facut ca la sediul PSD din Iasi sa fie o atmosfera de sarbatoare. „Acum nu facem decat sa trimitem multi parlamentari pentru a putea avea o tara puternica, si de ce nu, si pentru noi, de la Iasi, pentru a putea continua proiectele europene. Se vede foarte clar ca romanii au inteles foarte bine mesajul PSD, votand masiv candidatii nostri si modul cum Victor Ponta conduce Romania. Se vad rezultatele foarte clar. Se vede foarte clar si ca romanii vor in continuare USL si sper ca cei din Iasi, de la PNL, sa inteleaga foarte bine ca atunci cand i-am rugat sa ramana in continuare in USL, am facut asta pentru a continua proiectele Iasului. Sper ca prin acest vot o sa invete si Crin Antonescu si Cristian Adomnitei si altii sa sustina proiectele pe viitor. Adomnitei are nevoie sa invete lucrul acesta din plin”, a spus Gheorghe Nichita. 

 

PMP cere unificarea dreptei

 

Reprezentantii filialei iesene a Partidului Miscarea Populara au tinut sa bata obrazul celor de la PSD si sa solicite celorlalte formatiuni de dreapta sa se unifice pentru a putea inregistra un scor cat mai mare la alegerile prezidentiale din toamna. „Ne-am batut cu o masinarie de vot a PSD. Vom continua structurarea PMP si vom incerca sa facem la Iasi o alianta, o structura opozabila din plin PSD, partid plin de corupti si oameni cercetati penal”, a mentionat deputatul Petru Movila.

 

Inmormantare la PDL

 

Dupa inchiderea urnelor, atmosfera la sediul PDL Iasi a fost una sobra. La aparitia primelor sondaje, democrat liberalii s-au ferit sa se avante in declaratii si au asteptat numaratoarea oficiala a voturilor. Acestia s-au aratat insa increzatori in sondajele facute in propria curte care aratau un procent de aproape 15% in favoarea democrat-liberalilor. „PDL va fi rabdator”, au spus membrii partidului dupa inchiderea sectiilor de vot. Legat de pasii viitori, seful PDL Iasi a indicat importanta unificarii partidelor de dreapta. „Este vorba despre o abordare mai ampla, sunt convins ca, de acum incolo, toate partidele de dreapta au treaba, au de rezolvat o problema care sa se gestioneze pana la alegerile prezidentiale in asa fel incat sa se demonstreze ca dreapta este dreapta”, a declarat Dumitru Oprea, presedintele PDL Iasi.

 

Atac la PSD

 

Liberalii cu un ochi rad si cu celalalt plang. Desi aseara se bucurau ca au obtinut cel mai bun scor pe care l-au prins pana acum la europarlamentare, liberalii s-au aratat ingroziti de amploarea pe care a luat-o „tavalugul PSD”. Cu un procent de 14,93 la suta din sufragii, potrivit exit-poll-urilor, la nivel national, liberalii, prin Cristian Adomnitei, au tras un semnal de alarma asupra necesitatii unificarii formatiunilor de dreapta in jurul PNL, pentru ca un candidat al acestora sa aiba o sansa la prezidentialele din toamna. Liberalii au asteptat finalul alegerilor la sediul partidului, din Podu Ros, pe langa presedintele Cristian Adomnitei, prezenti la sediu mai fiind si parlamentarii Grigore Craciunescu si Anton Dobos, dar si consilierii locali Anghel Ficu si Marius Danga.”PSD se bucura prematur. Se va vedea o coborare sub 40 la suta a PSD si implicit o crestere a PNL si a formatiunilor de dreapta”, a anuntat aseara Cristian Adomnitei. Liberalul a lansat si un atac la adresa municipalitatii iesene, condusa de social-democratul Gheorghe Nichita. 

 

Un iesean in Parlamentul European

 

Conform sondajelor de opinie efectuate aseara la iesirea de la urne, alianta USD a iesit invingatoare detasat. Conform CSCI, alianta PSD-PC-UNPR a obtinut 43 la suta, in timp ce PNL a adunat 14 procente, PDL 12 la suta, UDMR 6 procente, PMP 7 la suta, iar independentul Mircea Diaconu 4 la suta. Conform IRES, PSD-UNPR-PC a obtinut 41 la suta din voturi, PNL 14 procente, PDL 10 la suta, UDMR 7 procente, PMP 6 la suta, iar Mircea Diaconu a intrat in PE cu 5 la suta. Sondajul CURS a aratat ca USD a adunat 41.01 la suta, PNL 14.92 procente, PDL 11.82 la suta, PMP 6.7 procente, UDMR 7.1 la suta, iar Mircea Diaconu a fost votat de 5.91 la suta din cei prezenti la urne. Conform acestor rezultate, PSD va lua cele mai multe mandate, PNL, PDL, UDMR si PMP vor avea, de asemenea, cativa reprezentati in forul european, iar Mircea Diaconu va intra si el in Parlament. Singurul iesean care ne va reprezenta la Bruxelles este social-democratul Catalin Ivan, care si acesta sta mai mult la Bucuresti. In rest, Andrei Muraru (PNL), Catalin Morosanu (PSD), Octaviana Marincas (PMP) sau Adriana Radu (FC) au intrat ca mana moarta din start.

 

Rezultate europarlamentare in anul 2009 in judetul Iasi

 

PSD+PC – 37%

PDL – 25%

PNL – 17%

 

Rezultate estimate europarlamentare in anul 2014 in Iasi

 

Judetul Iasi 

 

PSD – 37,12 %

PNL – 14,37 %

FC – 10,51 %

Mircea Diaconu – 8.14

PMP – 6.3

PDL – 8,09

 

Municipiul Iasi

 

PSD – 35,45

FC – 15,22

Mircea Diaconu – 11,75

PNL – 7,93

PMP – 7.15

PDL – 6.32

 

Municipiul PASCANI

 

PSD – 46,73

PNL – 8.18

PMP – 5,96

PDL – 6.26

FC – 5,94

Mircea Diaconu – 10.12

 

Orasul Targu Frumos

 

PSD – 40.,56

PNL – 19.74

FC – 8,12

Mircea Diaconu – 8.16

PDL – 5,13

PMP – 3,25

PP-DD – 4,15

 

bzi.ro

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Romanii s-au mobilizat! 32,16% dintre romani au votat la alegerile europarlamentare, cel mai bun scor din 2007

URMĂTORUL ARTICOL

Afla cum va fi vremea la Iasi in aceasta saptamana (26 mai- 1 iunie 2014)

Ultimele știri de la Actualitate