Pe agenda ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu, prezent la Iasi ieri, a fost si spitalul regional de urgenta. Dupa ce ministrul a inspectat doua spitale si s-a intalnit cu reprezentantii Sanitas, acesta a declarat ca in acest an vor demara procedurile pentru documentatia aferenta proiectului, respectiv proiectul tehnic si studiul de fezabilitate. „Din calculele mele, in toamna aceasta ar trebui sa inceapa procedurile pentru licitatia de proiect tehnic si lucrari. Studiul de fezabilitate este necesar sa-l demaram cat mai repede“, a explicat ministrul Banicioiu.
Un nou amplasament
Nici pe ultima suta de metri, oficialitatile orasului inca nu s-au hotarat asupra amplasamentului spitalului. Primarul Iasului, Gheorghe Nichita, tocmai a anuntat ca spitalul regional de urgenta se va ridica in zona Complexului Comercial Era, unde primaria detine in jur de 18 hectare de teren. Decizia va fi luata saptamana viitoare, intr-o sedinta de Consiliu Local. „Propunerea noastra, a Primariei Municipiului Iasi este un teren pe care noi il avem in zona Era, de vreo 16-18 hectare”, a explicat Nichita. Ultima locatie anuntata era tot in zona Miroslava, dar in spatele Antibiotice SA, in apropierea soselei de centura.
Ponta trimite proiectul in Parlament
In cursul zilei de luni, premierul Victor Ponta a fost prezent in Parlament, unde a prezentat deputatilor prioritatile de guvernare pentru primul semestru al anului 2015. Printre punctele atinse de liderul PSD, acesta a mentionat faptul ca Guvernul doreste ca cele trei spitale regionale sa prinda contur in acest an. „Ministerul Dezvoltării Regionale va transmite către dumneavoastră cadrul legislativ prin care proiecte importante, cum sunt cele trei spitale regionale, Iaşi, Cluj şi Craiova, să poată fi derulate încă din acest an, în baza alocărilor pe care România le are din fondurile structurale”, a declarat premierul la tribuna Parlamentului. Concret, acest lucru inseamna ca in 2015 vor incepe demersurile necesare pentru demararea unui proiect pe care Iasul il asteapta de mai bine de sapte ani.
De unde vine finantarea?
Asa cum au anuntat reprezentatii Guvernului si ai Ministerului Sanatatii, aceste investitii se vor face din fonduri europene, respectiv din Programul Operational Sectorial (POR). Costul fiecarui spital este estimat la aproximativ 200 milioane Euro, iar proiectul va fi identic pentru toate cele trei locatii. Partea de echipamente va fi acopera din banii Ministerului Sanatatii sau ai Bancii Mondiale.