SAP, cel mai mare producător european de software pentru companii, îşi amână ieşirea de pe piaţa din Rusia

SAP, cel mai mare producător european de software pentru companii, va rata termenul limită anunţat anterior, care viza ieşirea de pe piaţa din Rusia până la finele anului, în condiţiile în care grupul german nu a reuşit să găsească un cumpărător pentru filiala sa rusească, transmite Reuters.

În luna aprilie a acestui an, SAP s-a alăturat rivalilor Oracle Corp, Salesforce Inc şi altor companii occidentale care au anunţat că intenţionează să plece din Rusia după invadarea Ucrainei. În luna iulie, directorul financiar de la SAP, Luka Mucic, estima că retragerea de pe piaţa din Rusia se va finaliza până la sfârşitul anului.

Însă, potrivit unor surse citate de Reuters, chiar dacă şi-a închis centrele de date şi operaţiunile din domeniul cloud din Rusia, SAP are în continuare contracte pentru operaţiuni de mentenanţă în Rusia şi trebuie să asigure aceste servicii, în caz contrar riscând să fie acţionat în justiţie, potrivit Agerpres.

„SAP este pe deplin angajat să îşi reducă operaţiunile din Rusia cât mai rapid posibil. Cu toate acestea, evoluţiile juridice recente limitează opţiunile noastre cu privire la paşii finali pentru ieşirea noastră”, a declarat un purtător de cuvânt de la SAP care a precizat însă că efectivele din Rusia au fost reduse semnificativ faţă de cei 1.250 de angajaţi pe care îi avea la începutul anului, urmând ca la finele lui 2022 să mai păstreze mai puţin de 100 de angajaţi.

Printre clienţii SAP din Rusia se numără o serie de giganţi din sectoarele energiei, bancar şi minier precum Gazprom, Sberbank şi Nornickel.

Cazul SAP scoate în evidenţă complicaţiile cu care se confruntă companiile occidentale care vor să plece din Rusia. Printre obstacole se numără îndeplinirea obligaţiilor contractuale, evitarea situaţiei în care să lucreze pentru persoane şi instituţii sancţionate de Occident, oferirea altor locuri de muncă pentru angajaţi şi presiunile venite din partea statului rus.

În graba de a pleca din Rusia, o serie de companii occidentale şi-au vândut subsidiarele unor investitori consideraţi prietenoşi de Rusia sau le-au transferat către managerii locali, deseori înregistrând pierderi semnificative de pe urma acestor tranzacţii. Unele firme, precum Renault, au introdus clauze speciale în contactele de vânzare prin care pot să îşi răscumpere fostele lor subsidiare după o anumită perioadă de timp. Alte firme pur şi simplu au abandonat piaţa din Rusia.

Însă în cazul SAP, ale cărui produse software sunt frecvent utilizate de companii, un exit din Rusia nu este atât de simplu. Încetarea operaţiunilor din Rusia ar putea fi considerată încălcarea obligaţiilor contractuale şi ar putea conduce la acţiuni în justiţie, susţine Anton Imennov, partener la firma de avocatură Pen & Paper.

Sursele citate de Reuters susţin că, în conformitate cu prevederile contractuale, SAP trebuie să dea un preaviz de trei luni înainte de încetarea relaţiilor, ceea ce firma germană nu a făcut de teama repercusiunilor legale.

În plus, încercările de a găsi un cumpărător pentru operaţiunile SAP din Rusia precum şi discuţiile în vederea unei preluări de către managerii locali nu au dat încă rezultate, susţin sursele.

SAP este prezent şi pe piaţa din România.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Programul ‘România atractivă’: Contracte de finanţare de peste 20 de milioane de euro

URMĂTORUL ARTICOL

Percheziții domiciliare în Călărași

Ultimele știri de la Economic