Credincioșii ortodocși din România sărbătoresc în fiecare an, pe data de 24 iunie, nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, un eveniment cunoscut în popor sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Această sărbătoare este marcată de respectarea mai multor tradiții și obiceiuri, variind în funcție de regiunea țării, cele mai cunoscute fiind cele dedicate dragostei.
În noaptea de Sânziene, adică între 23 și 24 iunie, fetele obișnuiesc să pună sub pernă flori, sperând că își vor visa ursitul. Superstițiile legate de Sânziene afirmă că în această noapte porțile cerului se deschid, iar lumea de dincolo intră în contact cu cea pământeană. De asemenea, în multe zone din țară, se organizează pomeni pentru morți, numite moșii de Sânziene. În plus, pe data de 24 iunie, se sărbătorește și Ziua Iei.
Sânzienele sunt imaginat ca niște fete frumoase, care trăiesc în păduri sau pe câmpii și sunt adesea reprezentate jucând. Acestea sunt considerate zâne ale câmpului, conferind puteri deosebite florilor și buruienilor, transformându-le în plante cu proprietăți vindecătoare. Se crede că după sărbătoarea Sânzienelor, toate plantele încetează să crească. Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este sărbătorită de Biserică prin excepție de la regulă, deoarece de obicei se sărbătoresc doar morțile sfinților. Nașterea lui Ioan Botezătorul a avut loc cu șase luni înainte de nașterea lui Iisus Hristos.
În ziua de 24 iunie, cunoscută și sub numele de Sânziene sau Drăgaica, femeile poartă iile tradiționale. În această zi, în 2013, a fost inițiată Ziua Universală a Iei de către comunitatea online „La Blouse Roumaine”, care își propune să promoveze ia românească și este marcată de comunitățile românești din întreaga lume.
Sânzienele aduc cu ele diverse tradiții și obiceiuri. Ziua de Sânziene este considerată sfântă, fiind interzis să se lucreze în această zi. Se spune că în această noapte se deschid porțile cerului, iar lumea de dincolo intră.