Scandal in sanatate! Reprezentantii salariatilor din sistemul sanitar iesean se opun ca unele dintre spitalele publice din Iasi sa fie incluse in proiectul pilot de modificare a statutului spitalelor

 

Reprezentantii salariatilor din sistemul sanitar iesean se opun ca unele dintre spitalele publice din Iasi sa fie incluse in proiectul pilot de modificare a statutului spitalelor.

 

Aceasta schimbare da posibilitatea unitatilor medicale sa devina institutii autonome, cu libertate mai mare de organizare si depolitizare a functiilor de management.

 

In cadrul proiectului pilot, spitalele vor fi impartite in doua categorii: de interes national, respectiv spitale regionale si cele de urgenta, si de interes local, spitale municipale si orasenesti. „I-am dat o sugestie ministrului Nicolaescu (ministrul Sanatatii – n.r.) sa introduca in proiect spitale pe care le-a desfiintat. Sa le faca sa functioneze la standarde europene si apoi sa aplice proiectul si in spitalele care functioneaza. Ar face bine sa ocoleasca Iasul. Nicolaescu spune ca va lua în calcul optiunea stabilirii unei singure forme de reorganizare a spitalelor, respectiv regie autonoma, adica sa nu se instraineze nimic. Sunt convins ca vor fi manageri de spital care vor face imprumuturi bancare si vor garanta cu spitalul. Managerul poate sa bage banii in buzunar si sa dispara in lume, iar banca o sa ia spitalul, iar bolnavii vor fi trimisi acasa. Ministrul ne-a bagat intr-o ceata de nu mai reusim sa iesim. Oricum nu s-a clarificat inca nimic. Nu stiu care vor fi spitalele din Iasi incluse in proiectul pilot. Saptamana viitoare se stabileste. Ministrul spune ca nu se schimba destinatia spitalelor, dar noi nu mai credem nimic, pana nu vedem scris negru pe alb”, a declarat Viorel Tanase, presedintele Sanitas Iasi.

Proiectul prevede ca intr-un spital pilot sa nu functioneze mai multe sectii cu aceeasi specialitate, iar veniturile sa fie asigurate din mai multe surse. Spitalele pilot de interes local se pot reorganiza ca asociatii sau fundatii medicale, persoane juridice de drept privat fara scop patrimonial. Presedintele Sanitas Iasi, alaturi de conducerea Federatiei Sanitas, a participat zilele trecute la o noua runda de negocieri cu ministrul Sanatatii, dar revendicarile sindicalistilor nu au fost solutionate.

„La negocieri nu s-a ajuns la nicio intelegere. Ni s-a promis ca se vor debloca, incepand cu 1 noiembrie, aproape 300 de posturi in spitalele din Iasi, inclusiv lnstitutul Regional de Oncologie. Rectificarea de buget are loc la sfarsitul lunii octombrie. Am discutat din nou si despre legea salarizarii personalului in functie de performanta. Sa vedem ce vom face cu sporul de vechime aici. Asistentele medicale vor fi evaluate trimestrial de catre asistentii sefi, pentru a primi salariul in functie de performanta. De exemplu, daca spitalul are beneficii de 100 lei, banii se impart la angajatii care au performanta. Printre colegii nostri sunt si asistenti medicali care nu isi fac datoria asa cum trebuie. Salarizarea in functie de performanta este foarte buna. Negocierile nu s-au incheiat pentru ca nu am obtinut ceea ce am solicitat pentru sistemul sanitar si angajati”, a declarat presedintele Sanitas Iasi.

bzi.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Atentie! Liceenii din Iasi vor avea liber pe 25 octombrie

URMĂTORUL ARTICOL

Un cutremur cu magnitudinea de 3,1 s-a produs la o adancime de 145 de kilometri, in zona Vrancea in noaptea de marti spre miercuri (23.10.2013)

Ultimele știri de la Sanatate