Scandal la UAIC Iasi

Conducerea celei mai prestigioase institutii de invatamant superior din Iasi a luat o decizie radicala in cazul unor profesori care activau in institutie. Totul a plecat de la o hotarare luata de Senatul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, care a decis sa faca o serie de schimbari in organigrama si sa faca curatenie printre anumite personaje.

Votul senatorilor din cadrul Universitatii Cuza a vizat activitatea a doi profesori universitari, respectiv Andrei Corbea-Hoisie, profesor la Facultatea de Litere – Catedra de Germanistica, dar si a lui Gheorghe Cliveti, profesor in cadrul Facultatii de Istorie. Cum s-a ajuns aici?

Cei doi profesori au ajuns la varsta pensionarii de ceva vreme si pentru un timp au mai avut sansa sa predea ca profesori asociati si sa mai aiba activitate. Ambii au solicitat sa li se mai prelungeasca activitatea, insa, in urma sedintei de ieri, Senatul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi nu a fost de acord cu solicitarea.

Astfel, ambii vor trebui sa plece de tot la pensie si sa nu mai predea in cadrul universitatii iesene asa cum au sperat. Daca in cazul lui Gheorghe Cliveti lucrurile sunt clare, in ceea ce-l priveste pe Corbea-Hoisie, indepartarea sa se impunea de ceva vreme. Dar cum s-a ajuns la o asemenea situatie?

Andrei Corbea-Hoisie este un turnator dovedit al fostei Securitati comuniste inca din anul 2007 printr-o decizie a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).

In plus, membrii CNSAS au sustinut ca probele adunate in dosar la adresa lui Corbea-Hoisie pot fi considerate acte de politie politica. Asta cu atat mai mult, cu cat profesorul iesean, fost director al revistei „Dialog”, se afla si pe lista neoficiala a persoanelor de sprijin ale Securitatii, gasita in decembrie 1989 tocmai in biroul ultimei prim-secretare a Iasului, Maria Ghitulica.

Colaborator dovedit

Corbea-Hoisie, nascut in 1951, a fost ambasador al Romaniei la Viena intre 2005 si 2007 si este membru in mai multe societati academice si culturale. Inclusiv Herta Muller, cunoscuta scriitoare romana stabilita in Germania, l-a acuzat public pe Hoisie.

„Andrei Corbea-Hoisie, detinator al Premiului Herder în anul 1998, a fost ultima oara ambasador al României la Viena. Acolo, dupa retragerea fortata din postul de diplomat, a fost invitat ca profesor de romanistica. Individul versatil, care se bucura de un statut special sub Ceausescu, ceea ce îi permitea efectuarea a numeroase calatorii în strainatate, a fost si el activ în cadrul Securitatii. Sub pseudonimul de colaborator Horia, el a spionat opozitia intelectuala din Iasi. Printre cei vizati se numara si proeminentul critic literar si oponent al regimului, Dan Petrescu, la a carui discreditare operata de serviciile secrete, Corbea-Hoisie a luat parte. S-a încercat defaimarea lui Petrescu, un liberal incomod, drept extremist de dreapta. În aprilie 2007, cand CNSAS si-a pronuntat verdictul unanim, care îl numea pe Corbea-Hoisie drept colaborator al politiei politice, acesta nu a obiectat în nici un fel. Dovezile erau apasatoare”, arata Muller.

Cu toate acestea, Corbea-Hoisie a ajuns in mandatul rectorului Vasile Isan sa fie pana si presedintele comisiei pentru decernarea titlului de Doctor Honoris Causa scriitorului Norman Manea, cel care a plecat din tara in 1986 tocmai pentru a scapa de regimul comunist si securitate.

Celalalt profesor afectat de decizia Senatului Universitatii Cuza este Gheorghe Cliveti. Profesor la Facultatea de Istorie si fost director al Institutului „A.D. Xenopol”, Cliveti este si el nevoit sa se retraga. Profesorul Cliveti, originar din Darabani – Botosani, este unul dintre cei mai apreciati si respectati istorici.

Acesta s-a remarcat în mediul stiintific national prin cercetari legate de istoria moderna a românilor si cea universala, dar si pe segmentul istoriei relatiilor internationale. De asemenea, a realizat stagii de cercetare în Germania, Franta sau Statele Unite ale Americii (SUA). El a publicat opt lucrari si este co-autor la alte cateva zeci.

 

 

Sursa: BZI

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Resurse minerale din Romania inventariate printr-un program national

URMĂTORUL ARTICOL

Asociația Om Bun vă invită să luați parte la activitățile din cadrul proiectului Activând ca voluntar, devii Om Bun, Ediția A II – A

Ultimele știri de la Social