Scriitorul si eseistul iesean Liviu Antonesei si-a dat demisia de la Institutul de Investigare a Comunismului dupa ce Daniel Barbu a fost numit in Consiliul Stiintific al IICCMER

 

 

 

Numirea lui DANIEL BARBU în Consiliul Ştiinţific al IICCMER de către premierul Victor Ponta în locul lui Stelian Tănase provoacă demisii în rândul Consiliului.

Scriitorul şi eseistul ieşean LIVIU ANTONESEI şi-a anunţat public demisia printr-o scrisoare trimisă preşedintelui instituţiei, Dinu Zamfirescu şi publicată pe blogul lui Antonesei.  

„Printr-un comunicat oficial al IICCMER sînt anunţat că premierul Victor Ponta l-a desemnat pe Dl Daniel Barbu (politolog, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti) membru al Consiliului Ştiinţific al institutului pe care îl conduceţi. Am aflat ştirea aseară din presă, dar am crezut că este o glumă şi am aşteptat confirmarea oficială. Acum, iată, a venit!

Cînd mi-aţi propus să fac parte din acest Consiliu, am acceptat cu plăcere, nu m-a deranjat nici măcar faptul că eram desemnat printr-o dispoziţie a dlui Ponta, pe care nu am motive să-l simpatizez în mod deosebit. Însă acum sînt pus în situaţia de a mă retrage din această onorantă, pînă în acest moment, postură. Pînă acum, eram coleg cu personalităţi străine remarcabile şi cu unele din ţară, cărora nu li se putea reproşa nimic la modul serios. Consiliul era o structură nepolitică, măcar în dimensiunea sa românească. Cu această numire, lucrurile s-au schimbat şi ajung la motivele propriu-zise ale demisiei mele, care sînt două:

1. Dl Daniel Barbu este membru al unui partid politic, mai mult, al unuia aflat la guvernare. Cunosc destul de bine unde a condus politizarea Colegiului de la CNSAS şi nu doresc să fac parte dintr-o structură care începe să aibă amprentă politică.

2. Dl Daniel Barbu a devenit mai cunoscut decît ar fi trebuit prin declaraţiile sale din decembrie trecut, care au şi condus la demisia sa din demnitatea de Ministru al Culturii. Este o declaraţie şocantă, care a fost, pe bună dreptate, socotită ca fiind de extremă dreaptă, sugerînd, pentru bolnavii de SIDA, un fel de eugenie. Am acceptat să fac parte din Consiliu pentru că sînt împotriva extremismului de stînga. Mă retrag acum pentru că sînt, în aceeaşi măsură, şi contra celui de dreapta. Nu cred că dl Barbu este neapărat extremist de dreapta, dar declaraţia sa este una de această factură. Or, eu am un fel de înclinaţie naturală împotriva oricărui fel de extremism, de fundamentalism  ş.a.m.d.”, scrie Liviu Antonesei, pe blog. 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Riciard Gagiu, profesor de pian la Colegiul de Arta ”Ciprian Porumbescu” din Suceava va sta cinci ani dupa gratii pentru complicitate la contrabanda

URMĂTORUL ARTICOL

Incepand de astazi (01.02.2014) intra in vigoare noul cod penal si cel de procedura civila. O modificare importanta se refera la scaderea pedepselor pentru mare parte din infractiuni

Ultimele știri de la Actualitate