In cursul acestei dimineti, sindicalistii Institutului Cantacuzino au semnat la Ministerul Sanatatii un memorandum care are ca principal scop reorganizarea unitatii si plata datoriilor acumulate in timp catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). In plus, sindicalistii doresc si recunoasterea Institutului drept serviciu de interes general.
„În această dimineaţă, am avut o întâlnire la Ministerul Sănătăţii, cu secretarul de stat Alin Ţucmeanu, care ne cunoaşte foarte bine problemele. A fost semnat Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care a fost discutat în Comisia interministerială în octombrie 2014. După cum am spus ieri, în memorandum s-a hotărât ştergerea datoriilor noastre către ANAF şi denumirea activităţii de sănătate publică drept seviciu de interes economic general”, a spus liderul de sindicat al institutului, Monica Bălteanu.
Ea a mai spus că joi se va întrunit şi Comisia interministerială desemnată pentru rezolvarea problemelor Institutului Cantacuzino.
„Sperăm ca, odată cu întrunirea acestei comisii, să se găsească soluţii pentru reluarea activităţii Institutului Cantacuzino. Este adevărat că activitatea institutului s-a desfăşurat pe baza veniturilor proprii realizate de acesta, dar odată cu oprirea producţiei de vaccinuri şi acumularea de datorii către ANAF, activitatea a fost grav afectată, institutul pierzând contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti, în baza căruia aveam contracte pentru efectuarea analizelor”, a precizat liderul sindical.
Liderul sindical Monica Bălteanu a spus că de trei luni se aşteaptă discutarea Memorandumului, dar până în prezent nu s-a făcut nimic, motiv pentru care şi în 2015 situaţia vizând tot ceea ce înseamnă activitatea de sănătate publică este blocată.
Angajaţii Institutului Cantacuzino cer Guvernului şi Ministerului Sănătăţii să respecte Hotărârea de Guvern 320/2013, care prevede ca Institutul Cantacuzino să primescă un buget anual pentru producţia de vaccinuri, dar şi pentru ceea ce ţine de strategia naţională de sănătate.
„Această sumă trebuie acordată în baza unui plan pe care noi l-am transmis deja, din 2014, la Ministerul Sănătăţii”, a mai spus Bălteanu.
Institutul Cantacuzino a fost trecut, în octombrie 2014, în coordonarea Ministerului Educaţiei, până atunci fiind la Ministerul Sănătăţii.
Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccin.
Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.
În 2013 producţia a fost reluată fiind realizate primele 600.000 de doze. Dar, Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a anunţat Institutul Cantacuzino, la sfârşitul anului 2013, că vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piaţă, întrucât au fost descoperite probleme.
Totodată, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agenţia Medicamentului din Franţa, care a comunicat, în 31 ianuarie, că vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul că vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unităţi per mililitru de endotoxine, faţă de sub 100 pentru un produs conform.
În acest context, producţia de vaccin a fost oprită, iar imunizarea populaţiei se face numai cu vaccin din import.
Sursa: mediafax.ro