Se fac schimbari pentru usurarea accesului la fonduri europene

În urma seriei de întâlniri de lucru avute în cadrul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale au fost discutate si analizate mai multe situatii si probleme cu care se confrunta beneficiarii programelor de dezvoltare.

Una dintre situatiile supuse atentiei a reprezentat-o obtinerea avizului necesar alimentarii cu apa în cazul proiectelor depuse de beneficiarii publici ai submasurii 7.2 – Investitii în crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica, pentru componenta de apa/apa uzata.

O alta situatie de ordin metodologic privind desfasurarea procedurilor de achizitie publica derulate de catre beneficiarii publici ai PNDR 2020 a fost discutata si s-a ajuns la un acord cu reprezentantii Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP), în sensul reducerii la minimum a întârzierilor aparute în derularea procedurii de achizitie, determinate de evaluarea cu întârziere a documentatiilor de atribuire.

Totodata, s-a propus ca plata comisioanelor stabilite de Fondurile de Garantare, necesare beneficiarilor pentru solicitarea/ acordarea avansului, sa se faca esalonat, lunar, nu într-o singura transa decontata la momentul emiterii scrisorii, iar valabilitatea scrisorilor de garantie bancara sa fie în concordanta cu durata efectiva de implementare a investitiei.

O propunere venita din partea celor care doresc sa obtina finantare prin intermediul PNDR 2020 a vizat alocarea integrala a sumelor alocate în organizarea sesiunilor de primire a proiectelor, astfel încât sa nu mai existe proiecte eligibile, ramase fara finantare, ca urmare a consumarii cu rapiditate a fondurilor alocate în urma solicitarilor primite.

„Scopul întâlnirilor au vizat gasirea celor mai bune solutii care sa faciliteze obtinerea de avize si autorizatii necesare obtinerii fondurilor europene de catre solicitanti. Seria întâlnirilor de lucru initiate de catre AFIR cu beneficiarii PNDR 2020 si cu reprezentantii institutiilor publice din teritoriu va continua”, au explicat reprezentantii Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale.

 

 

Sursa: BZI

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Ce se intampla cu Departamenul pentru sarbatorirea Centenarului

URMĂTORUL ARTICOL

Legea care obligă şefii instituţiilor publice să participe la audierile Comisiilor de anchetă din Parlament, promulgată

Ultimele știri de la Social

Scandal la UAIC Iasi

Conducerea celei mai prestigioase institutii de invatamant superior din Iasi a luat o decizie radicala in