Se incurajeaza consumul de fructe si legume in scoli

Printr-un program european se urmareste formarea de obiceiuri alimentare sanatoase, bazate pe consumul de produse proaspete si pe reapropierea copiilor de mediul rural

Printr-un program european, care va fi derulat din anul scolar 2017-2018, vor fi unificate programele de încurajare a consumului de fructe si legume în scoli, respectiv de distribuire a laptelui în unitatile de invatamânt.

Construit în jurul obiectivelor de sanatate si educatie, programul are doua componente – distributia de fructe, legume, lapte si produse lactate si masuri educative –, apreciindu-se ca simpla distributie a produselor, în absenta unor masuri de educatie, nu este suficienta pentru a imprima un stil de viata sanatos.

Programul demarat de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, prin Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, se adreseaza tinerilor consumatori din gradinite, scoli primare si gimnaziale. Programul urmareste formarea de obiceiuri alimentare sanatoase, bazate pe consumul de produse proaspete si reapropierea de mediul rural, de sursa produselor consumate.

„Pe fondul cresterii îngrijoratoare a fenomenului de obezitate infantila si a afectiunilor de sanatate conexe, alimentatia sanatoasa si un stil de viata echilibrat sunt doua concepte cu care copiii trebuie familiarizati înca de la gradinita. Acest program reprezinta un adevarat instrument de promovare a educatiei pentru sanatate, iar masurile educative, sub diverse forme, pot contribui la o mai buna constientizare din partea copiilor privind beneficiile consumului de produse proaspete, gustul si varietatea produselor agricole si, nu în ultimul rând, conecteaza copiii cu mediul rural, cu originea produselor pe care le consuma”, au precizat reprezentantii Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale.

Copiii pot vizita ferme, unitati de procesare a laptelui, expozitii si târguri, pot participa la concursuri si zile tematice dedicate consumului de fructe, legume, lapte si produse lactate, se pot implica în activitati de gradinarit la nivelul scolii sau pot degusta, ocazional, si alte produse decât cele distribuite zilnic.

„Pentru a acorda fiecarui copil, beneficiar al distributiei de fructe, legume, lapte si produse lactate, sansa de a lua parte la cel putin o masura dedicata fiecarei componente, Ministerul Agriculturii invita organizatii ale societatii civile, nutritionisti, asociatii ale parintilor, la o dezbatere despre cum ar putea mediul privat si societatea civila sa se implice activ într-o implementare eficienta a masurilor educative ale Programului pentru scoli”, au mai precizat oficialii AFIR.

Organizatiile si persoanele interesate pot sa transmita intentia de a participa la aceasta dezbatere doamnei Irina Creanga si domnului Vasile Dreva, reprezentanti ai acestor programe, pe adresele de e-mail: irina.georgescu•madr.ro si vasile.dreve•madr.ro.

 

 

Sursa: BZI.ro

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Curse catre litoral cu avionul, de pe Aeroportul din Iasi

URMĂTORUL ARTICOL

Finantele iesene au incasat o suma fabuloasa fata de anul trecut

Ultimele știri de la Social

Scandal la UAIC Iasi

Conducerea celei mai prestigioase institutii de invatamant superior din Iasi a luat o decizie radicala in