Se reiau lucrările de la Teatrul Național Iași! Iată cum va arăta noua esplanadă – Galeria Foto

/

Lucrările la esplanade de lângă Teatrul National Iași vor fi reluate. Săpăturile atrheologice din zonă au ajuns la final, iar autoritățile au dispus reluarea lucrărilor. Totodată, o serie de vestigii descoperite în zonă vor fi puse în valoare.

Comisia Națională de Arheologie de pe lângă Ministerul Culturii a aprobat raportul de cercetare arheologică preventivă realizat de echipa de specialiști de la Complexul Muzeal Național „Moldova” de la esplanade din fața clădirii Teatrului Național „Vasile Alecsandri”. Aceștia au făcut cercetarea arheologică obligatorie la șantierul din parcul din fața Teatrului Național supus unui proiect de modernizare de primărie. Totodată, Comisia a solicitat punerea în valoare a unor vestigii.

Vestigii descoperite pe șantierul de la Teatru

Printre structurile pe care arheologii consideră că merită să fie puse în evidență prin soluții speciale găsite de către arhitecți se numără: amplele arce de descărcare în fundații ale clădirii din zona de sud a esplanade. Acestea reprezintă o soluție constructivă semnificativă găsită de constructorii acelor timpuri (sfârșitul sec. XVIII). Va mai fi pus în valoare un tronson din conductele de apă executate din olane, care ar putea fi transformată în „masca” unei cișmele publice, spațiul putând fi amenajat cu nișe cu geam în care să fie expuse câteva din obiectele care au fost descoperite aici, însoțite de ilustrație și texte lămuritoare. Va mai fi evidențiat un tronson din conducte și amenajarea rotundă din centrul spațiului, ce ar putea fi protejate prin placă de superglass. De asemenea, au fost luate în calcul porțiuni din traseele zidurilor, acestea urmând a fi puse în evidență prin desenul tramelor de alei.

Lucrările de modernizare vor fi reluate

Primarul Mihai Chirica a anunțat reluarea lucrărilor effectuate de firma Conest SA.

„În primăvara acestui an, specialiștii de la Complexul Muzeal Național „Moldova” au solicitat extinderea cercetărilor arheologice, ceea ce a presupus excavații și lucrari în plus. Acest lucru a însemnat costuri suplimentare din bugetul local. Municipalitatea si compania contractată pentru modernizarea esplanadei Teatrului Național au fost nevoite să aștepte finalizarea studiilor și eliberarea avizului de către Ministerul Culturii, fără de care lucrările nu au putut continua. Odată aceste etape obligatorii fiind depășite, pregătim reluarea lucrărilor, cu respectarea recomandărilor arheologilor, pentru o justă punere în valoare a vestigiilor descoperite”, a transmis primarul Mihai Chirica.

Cum va arăta noua esplanadă de la Teatrul Național?

Proiectul include amenajarea, sistematizarea verticală și refunctionalizarea zonei ca spațiu cultural, cu elemente de mobilier urban, realizarea și montarea de elemente constructive (teatru de vară în aer liber, foisor, panou pentru expoziții, fântână interactivă, fântâni cu cascadă, fântâni de apă potabilă, gradenă circulară, toalete ecologice cu autocurățare), amenajarea de spații verzi, trasee de circulații pietonale, sistem de iluminat modern etc. Terenul amenajat are o suprafață de 9.744 metri pătrați, iar spațiile verzi vor reprezenta peste 7.200 de metri pătrați.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

A dat Domnu’! Lucrările la axa Iași-Suceava se termină după ani de chin – FOTO

URMĂTORUL ARTICOL

Noi mijloace de transport pentru ieșenii din zona metropolitană! Primăria va cumpăra microbuze și midibuze de la firme îngropate în datorii

Ultimele știri de la Actualitate