Se scumpeste gazul in 2014! Calendarul de liberalizare a pieţei gazelor naturale prevede o majorare de 10% a preţului pentru consumatorii casnici si 18% pentru industrie

 

 

 

Calendarul de liberalizare a pieţei gazelor naturale prevede o majorare de 10% a preţului pentru consumatorii casnici pe parcursul acestui an şi o creştere de 18% pentru industrie, însă scumpirile efective vor ţine cont de realităţile pieţei de la începutul fiecărui trimestru din 2014.

 

Calendarul de liberalizare a fost agreat în 2012 de către Guvernul României, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană şi prevede liberalizarea totală a pieţei pentru consumatorii casnici până la 31 decembrie 2018. Pentru industrie, calendarul prevede liberalizarea completă până la 31 decembrie 2014, însă, potrivit Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, există posibilitatea prelungirii termenului cu un an, dacă în 2014 se constată că diferenţa dintre preţul gazelor de producţie internă şi cel de import este prea mare.

 

Ce înseamnă această liberalizare?

 

Preţul gazelor de producţie internă este acum în jur de 200 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce gazele de import costă aproximativ 400 de dolari pe mia de metri cubi. Deci o diferenţă de la simplu la dublu.

Întrucât puterea de cumpărare a românilor este mică în comparaţie cu celelalte state europene, iar România dispune de resurse interne de gaze care acoperă cam 75-80% din consumul intern, autorităţile au putut menţine tarife reglementate pentru consumatori prin recomandarea unui preţ pentru gazele de producţie internă, extrase de către cei doi mai producători autohtoni, Petrom şi Romgaz. Însă, odată cu intrarea în Uniunea Europeană şi aderarea la piaţa comună, şi preţurile trebuie să fie aliniate la cele de pe pieţele externe. Prin urmare, în 2012, Guvernul României a stabilit împreună cu FMI şi Comisia Europeană acest calendar de convergenţă, care se traduce, practic, prin majorarea treptată a preţului gazelor de producţie internă. La momentul convergenţei, adică 1 ianuarie 2019, tarifele reglementate vor fi eliminate pentru toţi consumatorii, cu excepţia celor vulnerabili, care vor plăti în continuare tarife stabilite de ANRE dacă vor îndeplini anumite condiţii de la acea vreme.

 

Ce spune calendarul?

 

Calendarul prevedea o majorare de 2% pentru casnici şi de 4% pentru industrie de la 1 ianuarie 2014, însă condiţiile din piaţă şi strategia de import stabilită de ANRE au făcut posibilă o scumpire de doar 1% pentru populaţie şi de 2% pentru consumatorii industriali. „Scumpirea este practic la jumătate decât era prevăzut în calendarul iniţial de liberalizare, unde se prevedea pentru 1 ianuarie 2014 o majorare de 2% pentru populaţie şi de 4% pentru consumatorii industriali”, a declarat, pentru Agerpres, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). El a explicat că a fost posibilă o majorare mai mică decât era planificat întrucât ponderea gazelor de import în coşul de consum este mai mică decât în alţi ani, respectiv în jur de 20%, faţă de 35-40% cât a fost anii trecuţi în această perioadă, ceea ce va duce la un preţ final inferior celui estimat până acum.

Acelaşi calendar mai prevede, pentru populaţie, o majorare de 2% la 1 aprilie 2014, una de 3% la 1 iulie şi o nouă scumpire de 3% la 1 octombrie 2014. Pentru consumatorii industriali, planul include o creştere de 5% a preţului la 1 aprilie, o altă majorare de 5% la mijlocul verii şi una de 4% la 1 octombrie.

Mai departe, anii următori, calendarul stabilit în 2012 prevede o scumpire de 12% pe an în intervalul 2015-2018, urmând ca, la 1 ianuarie 2019, toţi consumatorii din România să plătească preţul pieţei, mai puţin cei vulnerabili, care vor beneficia în continuare de tarife reglementate.

 

ziaruldeiasi.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Veste buna pentru soferi! Consiliul Judetean Iasi va consolida 3,3 kilometri din DJ248 Iasi – Vaslui. Vezi detalii

URMĂTORUL ARTICOL

Atentie! Hipermarketurile incep sa faca reduceri pentru marfa ramasa nevanduta dupa Craciun si Revelion

Ultimele știri de la Economic