Din cele 56 de comune în care funcţionează sisteme centralizate de alimentare cu apă, în 13 furnizarea apei este restricţionată. Dintre oraşe, un program de livrare a apei a fost introdus până acum doar la Hârlău. În majoritatea cazurilor, apa este furnizată după sistemul 3-4 ore dimineaţa şi 3-4 ore seara, livrarea apei fiind întreruptă total noaptea. La lista localităţilor afectate de lipsa apei s-au adăugat ieri şi comunele Plugari şi Sineşti. În ambele comune, apa va fi livrată doar în intervalele orare 6.00-9.00 şi 18.00-21.00. Este practic cel mai drastic regim de furnizare a apei potabile introdus de ApaVital, în anii trecuţi fiind afectate de regulă doar comunele din imediata apropiată a Iaşului.
Totodată, societatea furnizoare a serviciilor de apă-canal a făcut din nou apel către consumatori să nu utilizeze apa decât în scopuri menajere, nu şi pentru udarea grădinilor. Apelul a fost inclusiv imprimat pe spatele facturilor trimise consumatorilor. „Sistemele de alimentare din judeţ au fost realizate prin investiţiile şi efortul primăriilor locale, instalaţiile fiind dimensionate în funcţie de consumurile de apă normate, necesare populaţiei în scop potabil şi menajer. Folosirea apei în alte scopuri decât cele prevăzute prin contract duce la epuizarea acesteia din rezervoare şi la imposibilitatea asigurării continuităţii furnizării“, au precizat oficialii ApaVital, conform ziaruldeiasi.ro.Consumul de apă în mediul rural a crescut puternic în condiţiile în care nu a mai plouat de la începutul lunii mai. Prognoza meteo nu este nici ea îmbucurătoare. În următoarele două săptămâni, temperaturile maxime se vor ridica la valori de 27-31°C, pe 15 iunie fiind aşteptate chiar temperaturi mai ridicate.
Singurul curs de apă din judeţ al cărui debit se situează în apropierea nivelului normal pentru această perioadă este Prutul, şi în cazul acestuia debitele fiind însă în scădere. Celelalte râuri au debite cuprinse între 30 şi 50% din mediile multianuale sau chiar sub aceste valori în sudul judeţului. O îmbunătăţire a situaţiei este aşteptată abia spre sfârşitul lunii, când ploile ar putea duce la creşterea nivelului râurilor. Doar Siretul însă ar urma să depăşească jumătate din debitul normal în perioada verii.