Seceta face ravagii in judet. Apa se da cu portia

Din cele 56 de comune în care func­ţionează sisteme centralizate de alimentare cu apă, în 13 furni­za­rea apei este restricţionată. Dintre oraşe, un program de livrare a apei a fost introdus până acum doar la Hârlău. În majoritatea cazurilor, apa este furnizată după sistemul 3-4 ore dimineaţa şi 3-4 ore seara, livrarea apei fiind întreruptă total noaptea. La lista localităţilor afectate de lipsa apei s-au adăugat ieri şi comunele Plugari şi Sineşti. În ambele co­mune, apa va fi livrată doar în in­tervalele orare 6.00-9.00 şi 18.00-21.00. Este practic cel mai drastic regim de furnizare a apei potabile introdus de ApaVital, în anii trecuţi fiind afectate de regulă doar comunele din imediata apro­piată a Iaşului.

Totodată, so­cie­tatea furnizoare a serviciilor de apă-canal a făcut din nou apel către consumatori să nu utilizeze apa decât în scopuri menajere, nu şi pentru udarea grădinilor. Apelul a fost inclusiv imprimat pe spatele facturilor trimise consumatorilor. „Sistemele de alimentare din ju­deţ au fost realizate prin inves­ti­ţiile şi efortul primăriilor locale, instalaţiile fiind dimensionate în funcţie de consumurile de apă nor­mate, necesare populaţiei în scop potabil şi menajer. Folo­sirea apei în alte scopuri decât cele prevăzute prin contract duce la epuizarea acesteia din rezervoare şi la imposibilitatea asigu­rării continuităţii furnizării“, au precizat oficialii ApaVital, conform ziaruldeiasi.ro.Consumul de apă în mediul rural a crescut puternic în con­diţiile în care nu a mai plouat de la începutul lunii mai. Prognoza meteo nu este nici ea îmbu­curătoare. În următoarele două săptămâni, temperaturile maxime se vor ridica la valori de 27-31°C, pe 15 iunie fiind aşteptate chiar temperaturi mai ridicate.

Singurul curs de apă din judeţ al cărui debit se situează în apropierea nivelului normal pentru această perioadă este Prutul, şi în cazul acestuia debitele fiind însă în scădere. Celelalte râuri au debite cuprinse între 30 şi 50% din mediile multianuale sau chiar sub aceste valori în sudul jude­ţului. O îmbunătăţire a situaţiei este aşteptată abia spre sfârşitul lunii, când ploile ar putea duce la creş­terea nivelului râurilor. Doar Sire­tul însă ar urma să depăşească ju­mătate din debitul normal în perioada verii.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Angajatii de la Socola, audiati rand pe rand

URMĂTORUL ARTICOL

UPDATE: o geanta cu haine a pus pe jar un oras intreg. Alerta cu bomba la Billa!

Ultimele știri de la Eveniment