Senatorul Sorin Lazar, trimis in judecata pentru abuz in serviciu

DNA a anuntat in cursul acestei zile ca senatorul Sorin Lazar a fost trimis in judecata, in stare de libertate, pentru fapte comise in calitate de primar al comunei Strunga. Conform comunicatului de presa al DNA, acesta a comis 3 infracţiuni de abuz in serviciu, daca funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dintre care 2 în formă continuată (două acte materiale, respectiv 12 acte materiale).

„În perioada 2008-2009, inculpatul Lazăr Sorin Constantin, în calitate de primar şi ordonator principal de credite, fără existenţa unui angajament legal, a dispus aprobarea, fără nici o bază legală, a plăţii următoarelor sume de bani:
– suma de 10.160 lei, cu titlul de „onorariu participare la licitaţie” către trei persoane, membrii ai comisiei de evaluare a ofertelor pentru execuţia unor lucrări de reparaţie a drumurilor din localitate.
Aceste plăţi au fost nejustificate şi nelegale, deoarece persoanele respective fie aveau prevăzută în fişa postului această activitate ca şi atribuţie de serviciu, fie nu puteau beneficia de altă formă de retribuire, în afara indemnizaţiei prevăzute de lege pentru aceasta funcţie.

– suma de 16.550 lei, către alte trei persoane, reprezentând „plată lunară zilieri” (12 rate).

Aceste plăţi s-au efectuat fără existenţa unui angajament legal care să ateste o obligaţie pe seama fondurilor publice (contract de muncă, convenţie de prestări servicii, sau orice alt act juridic din care sa izvorască un raport juridic, care sa creeze obligaţia părţilor de a presta o munca, o activitate, un serviciu, respectiv de a plăti o sumă de bani). De asemenea, nu există nici un act care sa ateste prestarea vreunor activităţi (pontaje, recepţii ale unor servicii prestate sau orice fel de act care sa dovedească prestarea unui anumit serviciu), în folosul unităţii administrativ teritoriale, de către respectivele persoane.În acest caz, nici nu s-a pus problema reţinerii şi virării vreunor impozite şi contribuţii către bugetul statului, persoanele respective fiind pur şi simplu gratificate de către primar cu acele sume de bani, fără vreo justificare.

– suma de 4.929 lei, reprezentând premii anuale, în cuantum de 2.638 lei pentru sine şi 2.291 lei pentru viceprimarul comunei, sume achitate la data de 14.01.2009, după ce inculpatul Lazăr Sorin Constantin a dobândit calitatea de senator”, se arata in comunicatul DNA.

În acest mod, primarul şi viceprimarul comunei şi-au însuşit pur si simplu aceste sume de bani din bugetul local, deşi conform prevederilor legale indemnizaţia lunară era singura formă de remunerare a primarului şi a viceprimarului pentru activitatea corespunzătoare funcţiei.

Toate aceste sume de bani au fost avizate de inculpatul Petruşcă Constantin, în calitate de contabil şi persoană desemnată să exercite controlul financiar preventiv în cadrul Primăriei Comunei Strunga, fără existenţa unui angajament legal şi cu încălcarea prevederilor legale.

În cursul urmăririi penale, Primăria Comunei Strunga a comunicat că unitatea administrativ teritorială nu se constituie parte civilă în procesul penal.

În cauză, procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparţin inculpatului Lazăr Sorin Constantin.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Autostrada Iasi – Tg. Mures, din nou a nimanui

URMĂTORUL ARTICOL

Supriza de proportii! Preferatul lui Nichita ajunge sef peste Comisariatul Regional al Protectiei Consumatorilor

Ultimele știri de la Eveniment