Sfantul Nicolae este praznuit astazi 6 decembrie de crestinii ortodocsi si catoli din toata lumea. Vezi cine a fost Sfantul Nicolae, traditii si obiceiuri din 6 decembrie

 

 

 

Sfantul Nicolae este sărbătoarea copiilor, este ziua cadourilor pentru cei mici, a bucuriei şi a veseliei. Mai precis, în noaptea de 5 spre 6, se spune că Moş Nicolae vine la fereastră şi pune în ghetuţele copiilor dulciuri şi alte daruri. Este o sărbătoare a creştinătăţii, dar nu numai. În copilarie, toţi îl aşteptăm cu nerăbdare să ne bucure cu câte ceva, de regulă, dulciuri.

 

 

Cine este, de fapt, Moş Nicolae?

 

Tradiţia ortodoxă îl identifică pe Sfântul Ierarh Nicolae care a trăit în secolele III-IV d. Hr. pe vremea împăraţilor Dioclitian şi Maximilian (284-305) şi prin viaţa exemplară trăită a devenit plăcut în faţa oamenilor şi a lui Dumnezeu, devenind ierarh şi apoi sfânt.

 

Există, de altfel, şi o frumoasă poveste cu trei fete sărace cărora Sfântul Nicolae le aduce dar de zestre, câte un săculeţ cu bani pe care îl aruncă, noaptea, pe fereastră, fără a fi văzut. Potrivit crestinortodox.ro, în Transilvania, Sfântul Nicolae este unul din cei mai veneraţi sfinţi, fiind cunoscut sub numele de San-Nicoara.

 

 

În folclorul românesc există mai multe legende despre Moş Nicolae, diferenţiindu-se de la o regiune la alta. Se spune că într-o cetate cu numele de Patara din părţile Asiei Mici trăia o familie săraca şi numeroasă, pentru că avea opt copii, iar pe cel mic îl chema Nicolae. Şi, cum familia trăia de pe o zi pe alta, părinţii nu reuşeau să le asigure cele necesare copiilor lor.

 

La început de decembrie, băieţelul împlinea zece anişori şi, văzând că părinţii nu au posibilitatea să-i cumpere ghete şi că nu mai poate umbla prin zăpadă cu cele rupte, îi vine o idee: să îi scrie o scrisoare lui Dumnezeu să îi trimită ghete noi. Scrie scrisoarea şi o pune la poştă. Omul care distribuia scrisorile a ţinut această carte poştală câteva zile, după care i-a spus şefului că are o scrisoare al cărei destinatar este Dumnezeu şi nu ştie unde să o trimită.

 

 

Acesta deschide scrisoarea şi vede că era scrisaăde un copilas. Merge la magazin, cumpără o pereche de ghete şi le aruncă pe geamul casei copilului Nicolae, noaptea, pe ascuns, să nu îl vadă nimeni. Copilaşul le-a găsit dimineaţa şi mare i-a fost bucuria că Dumnezeu i-a trimis ghetuţe noi.

 

De atunci, el a depus un jurământ în faţa lui Dumnezeu că în momentul când va ajunge mare şi va avea bani, va ajuta pe toţi copiii săraci să aibă ghetuţe noi când începe iarna, iar celor cuminţi le va pune dulciuri şi alte daruri în ghetuţe. Se mai spune, totuşi, că pentru copiii care nu au fost cuminţi el a pregătit şi o nuieluşă. Iată că până în zilele noastre, Moş Nicolae îşi păstrează obiceiul cel bun de a aduce bucurie şi multă lumină în sufletele copiilor noştri.

 

 

În unele locuri, copiii lasă moşului un pic din mâncarea lor preferată ca să-i ierte că nu au fost cuminţi.

 

Fetele profită de noaptea Sfântului Nicoale pentru a folosi ritualuri prin care să-şi afle viitorul.

 

De asemenea, există obiceiul să se pună în apă crenguţe de pom fructiferi în casă, lângă icoane care să înflorească de Anul Nou. În funcţie de ce crenguţa a înflorit, se preconizează recoltă de fructe în noul an.

 

 

Tradiţiile şi obiceiurile de Sfântul Nicolae în alte ţări

 

În Olanda, Moşul călătoreşte pe un vapor care soseşte în ziua de 6 decembrie. El are o carte mare care îi spune ce copii au fost cuminţi. Cei cuminţi sunt răsplătiţi cu daruri, iar cei obraznici sunt luaţi de asistentul său, Black Peter. În Danemarca, Moş Nicolae vine adus de reni cu un sac în spinare însoţit de elfi cărora copiii le oferă lapte şi budincă de orez. În Italia, Moş Nicolae apare sub forma unei zâne îmbrăcată în negru care oferă dulciuri şi jucării copiilor însă pe 6 ianuarie.

 

Aproximativ 800.000 de cetăţeni români poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae. Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, este vorba de peste jumătate de milion de bărbaţi şi peste 280.000 de femei.

 

Astfel, din totalul româncelor, peste 206.800 poartă numele Nicoleta, 53.797 pe cel de Niculina ori Nicolina, iar alte aproximativ 10.000 de femei pe cel de Niculiţa sau Neculiţa.

 

De asemenea, 4.700 se numesc Nicole şi Nikole, alte peste 3.300 poartă numele de Nicola ori Nikola, Neculina şi Necolina fiind numele altor aproximativ 3.000 de românce. Potrivit MAI, dintre bărbaţii care îşi sărbătoresc onomastica cu ocazia Zilei Sfântului Ierarh Nicolae peste 325.700 poartă numele Nicolae, aproximativ 60.000 pe cel de Niculai ori Neculai, 29.796 se numesc Niculae, iar alţii peste 25.700 Nicu.

 

De asemenea, peste 45.000 de români se numesc Nicuşor, 12.721 poartă numele Nicolaie, 2.200 de români pe cel de Niculaie, iar alţi peste 1.000 se numesc Nicola.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Lansare de carte la Targu Frumos – „Cantecul clepsidrei” de Dan Fripis – sambata, 7 decembrie 2013, la Casa de Cultura Garabet Ibraileanu

URMĂTORUL ARTICOL

Mesaje de Sfantul Nicolae: trimite si tu o urare, o felicitare, un sms celor dragi

Ultimele știri de la Actualitate