sfaturi_gripa

Sfaturi utile despre cum sa ai grija de o persoana care are gripa

Se tot spune in avertizarile anti-gripa sa eviti locurile aglomerate. Dar ce te faci cand virusul exista chiar la tine in casa? Cand sotul, copilul, un parinte sau persoana cu care locuiesti s-au imbolnavit? Poti sa ai grija de ei si, in acelasi timp, sa te protejezi si pe tine? Da, poti. Este insa dificil, pentru ca virusul gripal – fie el sezonier sau H1N1 – se transmite foarte usor. Daca atingi un obiect infectat (o clanta, telefonul, un vas) si apoi iti atingi fata, te vei imbolnavi si tu. De aceea, mare prudenta! Primul pas este sa te vaccinezi, dar, cum nu exista garantia ca vaccinul te apara 100% de boala, trebuie sa tii virusii departe de tine si sa-ti cresti rezistenta organismului la infectii. Iata cum:
1. Spala, spala, spala mainile!
Spala-te pe maini imediat ce ai atins un obiect care a fost in mana persoanei bolnave. Freaca-ti mainile cu sapun si apa calda, timp de 20 de secunde, si clateste bine. Sapunurile antibacteriene nu ofera mai multa protectie decat sapunul obisnuit. In camera bolnavului, e bine sa exista langa usa o sticluta cu gel antibacterian pentru maini, pe care sa-l foloseasca ori de cate ori iese din camera.
2. Nu-ti atinge fata
Suna simplu, dar in practica este foarte greu, pentru ca e un gest necontrolat, caruia am fost obisnuiti sa nu-i acordam importanta. Un adult isi atinge fata cam de 15 ori pe ora, iar un copil, de 81 de ori. Si, daca virusii ajung pe fata ta, e doar o chestiune de timp pana cand vor ajunge si in tractul respirator. Incearca sa constientizezi cat de periculos e sa-ti atingi fata si fa asta numai in baie, dupa ce te-ai spalat pe maini.
3. Stai departe!
E recomandat sa pastrezi o distanta de minim 1,82 metri fata de persoanele bolnave. Daca chiar trebuie sa te apropii de cineva care e bolnav, poarta masca si aminteste-i sa nu stranute sau sa tuseasca in fata ta, ci intr-o parte, intr-o batista de unica folosinta sau in maneca hainei.
4. Izoleaza persoana bolnava
Daca iti permite spatiul din locuinta ta, izoleaza bolnavul intr-o camera. Ideal ar fi sa foloseasca baia de unul singur – asta in cazul in care apartamentul tau e dotat cu doua sau mai multe bai. Lasa-i mancarea la usa, pe o tava, si dezinfecteaza tacamurile dupa ce le foloseste. Copiii sunt cel mai greu de stapanit, pentru ca au obiceiul sa colinde peste tot in casa si sa atinga toate obiectele. Incearca sa-i limitezi cat mai mult spatiul de miscare, altfel va transforma locuinta intr-un adevarat teren minat.
5. Dezinfecteaza
Dezinfecteaza orice obiect care a fost atins de persoana bolnava. In special, dezinfecteaza des baia si da-i bolnavului obiecte (prosoape, tacamuri) pe care doar el sa le foloseasca, nu si ceilalti membri ai familiei. Poti folosi orice produs de curatare a casei. Ai mare grija la casti si la telecomanda, pentru ca sunt printre cei mai mari „transmitatori” de virusi din casa.
6. Poarta masca
Mastile anti-gripa sunt foarte controversate. Medicii nu le prea recomanda, decat in cazul in care stai aproape de o persoana bolnava, sau daca tu esti bolnava si stai alaturi de alti oameni, ca sa nu raspandesti virusi. Mastile cu filtru respirator sunt mai bune decat cele din hartie sau textile, dar nu poti sa le porti prea mult, pentru ca ingreuneaza respiratia. Mastile de unica folosinta trebuie aruncate dupa o purtare, iar cele din materiale reutilizabile trebuie spalate si uscate dupa fiecare folosinta. De asemenea, trebuie sa te speli pe maini de fiecare data cand iti pui sau dai jos o masca.
7. Ai grija de sistemul tau imunitar
Toti specialistii sunt de acord ca un sistem imunitar puternic este cea mai buna aparare impotriva gripei, de orice fel. Asta inseamna sa dormi destul, sa bei multe lichide, sa faci zilnic miscare si sa ai o alimentatie sanatoasa.
« pagina anterioară
Se tot spune in avertizarile anti-gripa sa eviti locurile aglomerate. Dar ce te faci cand virusul exista chiar la tine in casa? Cand sotul, copilul, un parinte sau persoana cu care locuiesti s-au imbolnavit? Poti sa ai grija de ei si, in acelasi timp, sa te protejezi si pe tine? Da, poti. 

Se tot spune in avertizarile anti-gripa sa eviti locurile aglomerate. Dar ce te faci cand virusul exista chiar la tine in casa? Cand sotul, copilul, un parinte sau persoana cu care locuiesti s-au imbolnavit? Poti sa ai grija de ei si, in acelasi timp, sa te protejezi si pe tine? Da, poti. 

 Iata cum:
1. Spala, spala, spala mainile!Spala-te pe maini imediat ce ai atins un obiect care a fost in mana persoanei bolnave. Freaca-ti mainile cu sapun si apa calda, timp de 20 de secunde, si clateste bine. Sapunurile antibacteriene nu ofera mai multa protectie decat sapunul obisnuit. In camera bolnavului, e bine sa exista langa usa o sticluta cu gel antibacterian pentru maini, pe care sa-l foloseasca ori de cate ori iese din camera.

2. Nu-ti atinge fataSuna simplu, dar in practica este foarte greu, pentru ca e un gest necontrolat, caruia am fost obisnuiti sa nu-i acordam importanta. Un adult isi atinge fata cam de 15 ori pe ora, iar un copil, de 81 de ori. Si, daca virusii ajung pe fata ta, e doar o chestiune de timp pana cand vor ajunge si in tractul respirator. Incearca sa constientizezi cat de periculos e sa-ti atingi fata si fa asta numai in baie, dupa ce te-ai spalat pe maini.

3. Stai departe!E recomandat sa pastrezi o distanta de minim 1,82 metri fata de persoanele bolnave. Daca chiar trebuie sa te apropii de cineva care e bolnav, poarta masca si aminteste-i sa nu stranute sau sa tuseasca in fata ta, ci intr-o parte, intr-o batista de unica folosinta sau in maneca hainei.

4. Izoleaza persoana bolnava! Daca iti permite spatiul din locuinta ta, izoleaza bolnavul intr-o camera. Ideal ar fi sa foloseasca baia de unul singur – asta in cazul in care apartamentul tau e dotat cu doua sau mai multe bai. Lasa-i mancarea la usa, pe o tava, si dezinfecteaza tacamurile dupa ce le foloseste. Copiii sunt cel mai greu de stapanit, pentru ca au obiceiul sa colinde peste tot in casa si sa atinga toate obiectele. Incearca sa-i limitezi cat mai mult spatiul de miscare, altfel va transforma locuinta intr-un adevarat teren minat.

5. DezinfecteazaDezinfecteaza orice obiect care a fost atins de persoana bolnava. In special, dezinfecteaza des baia si da-i bolnavului obiecte (prosoape, tacamuri) pe care doar el sa le foloseasca, nu si ceilalti membri ai familiei. Poti folosi orice produs de curatare a casei. Ai mare grija la casti si la telecomanda, pentru ca sunt printre cei mai mari „transmitatori” de virusi din casa.

6. Poarta mascaMastile anti-gripa sunt foarte controversate. Medicii nu le prea recomanda, decat in cazul in care stai aproape de o persoana bolnava, sau daca tu esti bolnava si stai alaturi de alti oameni, ca sa nu raspandesti virusi. Mastile cu filtru respirator sunt mai bune decat cele din hartie sau textile, dar nu poti sa le porti prea mult, pentru ca ingreuneaza respiratia. Mastile de unica folosinta trebuie aruncate dupa o purtare, iar cele din materiale reutilizabile trebuie spalate si uscate dupa fiecare folosinta. De asemenea, trebuie sa te speli pe maini de fiecare data cand iti pui sau dai jos o masca.

7. Ai grija de sistemul tau imunitarToti specialistii sunt de acord ca un sistem imunitar puternic este cea mai buna aparare impotriva gripei, de orice fel. Asta inseamna sa dormi destul, sa bei multe lichide, sa faci zilnic miscare si sa ai o alimentatie sanatoasa.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Crin Antonescu, presedintele PNL, deranjat de numirile lui Victor Ponta: „Pentru prima oară de la înfiinţarea USL, premierul nu ne-a consultat, ci ne-a comunicat”

URMĂTORUL ARTICOL

Eveniment de exceptie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Profesorul David Crystal din Marea Britanie va sustine conferinta „A Book of Many Colours”, marti, 16 aprilie

Ultimele știri de la Sanatate