Simptome banale pot ascunde boli grave! Vezi detalii

 

 

 

Multe persoane care se plang de raguseala, usturimi si dureri in gat sunt diagnosticate cu simple viroze respiratorii sau faringite.

Dar persistenta acestor simptome poate ascunde o alta afectiune, mult mai periculoasa: boala de reflux gastro-esofagian.

 

Boala de reflux gastro-esofagian (BRGE) este determinata de intoarcerea in esofag a mancarii partial digerate din stomac, ca urmare a faptului ca „valva” care inchide trecerea dintre esofag si stomac nu functioneaza corect. 

 

Continutul stomacului este foarte acid, datorita faptului ca sucul gastric contine acid clorhidric, secretat de mucoasa stomacului. Stomacul este bine protejat impotriva actiunii acidului, dar esofagul nu are o astfel de protectie; de aceea, patrunderea continutului gastric acid in esofag are ca efect erodarea mucoasei acestuia, ceea ce duce la inflamarea ei si sporeste riscul aparitiei cancerului esofagian.

 

Simptomul cel mai evident al BRGE sunt arsurile gastrice, dar multe persoane au o forma „tacuta” a bolii,  manifestata prin alte simptome, nu neaparat „arsuri la stomac”, eructatii si regurgitari.

 

 

 Unele sufera de usturimi in gat, de raguseala sau de o senzatie de „nod in gat”; la altele se observa o degradare a dintilor, din cauza acidului care ajunge in gura si erodeaza smaltul; altele (cca. 10%) au crize de astm, deoarece  inhaleaza mici cantitati de acid, care irita plamanii, explica dr. Shaw Somers, specialist in chirurgia stomacului si a intestinului subtire la Spire Bushy and Queen Alexandra NHS Hospital din Portsmouth, Marea Britanie. 

 

Din aceasta cauza, multi medici nu identifica in mod corect problema.

 Mancatul seara tarziu si „culcarea cu burta plina” favorizeaza aparitia acestei probleme; de asemenea, simptomele pot fi inrautatite de fumat si de consumul de ceai, cafea, lactate, ciocolata, alcool, alimente acide precum sucul de fructe. 

 

Pentru a preveni aparitia BRGE, medicii recomanda in primul rand ca pacientii sa nu manance in ultimele 3 ore dinainte de culcare, pentru ca alimentele sa aiba timp sa paraseasca stomacul; altfel, in timpul somnului, pozitia orizontala favorizeaza intoarcerea continutului gastric in esofag.

 

De asemenea, se recomanda reducerea alimentelor care stimuleaza secretia acida a stomacului si favorizeaza refluxul, precum si tratamente  cu medicamente specifice. In cazuri severe, exista si posibilitatea interventia chirurgicala. (sursa: descopera.ro)

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Expozitia „Carte de stiinta si tehnica din patrimoniul muzeal” este deschisa publicului pana pe 4 mai 2014. Vezi detalii

URMĂTORUL ARTICOL

Simptome ale cancerului osos! Vezi detalii

Ultimele știri de la Sanatate