Situatie alarmanta la Spitalul Socola din Iasi! Vezi detalii

 

 

 

De ani de zile, managerii care s-au perindat la sefia Spitalului de Psihiatrie Socola din Iasi au incercat sa sensibilizeze Ministerul Sanatatii, pentru a avea numarul necesar de psihologi. Problema nu s-a rezolvat nici in ziua de astazi, cu toate ca unitatea medicala este spital universitar si interneaza bolnavi din toate judetele Moldovei. 

 

La unitatea medicala mentionata, din cauza lipsei de personal pe aceasta specialitate, un psiholog trebuie sa discute zilnic cu 25 de pacienti. Este imposibil ca in decurs de opt ore, fara pauza, psihologul sa poata discuta cu cei 25 de bolnavi si, de cele mai multe ori, si cu rudele. Asta inseamna ca majoritatea pacientilor sunt externati fara a mai beneficia de psihoterapie, o etapa foarte importanta in reusita tratamentului. La Psihiatrie, un interviu intre psiholog si pacient dureaza cel putin 30 de minute. Privarea de o parte a tratamentului, psihoterapia, constituie un abuz asupra bolnavului. In centrele de sanatate mintala si sectiile exterioare care functioneaza in alte locatii din oras si judet, mai sunt angajati 18 psihologi. „Conform normativului, ar trebui sa fie un psiholog la 70-90 de pacienti. La Psihiatrie, situatia ar trebui sa fie alta, adica sa putem angaja mai multi psihologi. Acum functionam la limita in privinta numarului de psihologi. La spital, un psiholog are zilnic 25 de bolnavi, o incarcatura destul de mare. Din cauza lipsei de fonduri si a serviciilor nu putem plati mai multi psihologi. Ministerul Sanatatii este de acord sa mai incadram 3-4 psihologi, dar nu avem bani sa le platim salariile”, a declarat dr. Lucian Burlea, manager la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iasi. Medicii psihiatri sunt extrem de revoltati de aceasta situatie. Un bolnav ar trebui sa fie evaluat de psiholog macar o data la internare si inca o data la externare. Psihiatrii sustin ca terapia bolnavului psihic se face in echipa formata din medic psihiatru, psiholog, asistent medical, asistent social, preot si familie, dar aceasta echipa functioneaza incomplet. Medicii au precizat ca bolnavul psihic ar trebui sa beneficieze de o protectie deosebita. 

 

bzi.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Primaria Iasi s-a apucat sa puna brazi in centrul orasului!

URMĂTORUL ARTICOL

Situatie fara precedent in justitia ieseana! Judecatoarea Cerasela Cazacu este acuzata de fratele ei, Catalin Hulbocianu, pentru omor

Ultimele știri de la Social

Scandal la UAIC Iasi

Conducerea celei mai prestigioase institutii de invatamant superior din Iasi a luat o decizie radicala in