ULTIMĂ ORĂ:

Situatie incredibila in cazul Conacului de la Poieni din comuna Schitu Duca. Autoritatile romane au dat un verdict surprinzator

Situatie incredibila in cazul Conacului de la Poieni din comuna Schitu Duca. Autoritatile romane au dat un verdict surprinzator
Citit : 8 views Comentariu

 

 

 

Distrugere iremediabila a unui important monument din judetul Iasi, Conacul de la Poieni, comuna Schitu Duca. Aici, cu toate ca cei trei frati din familia regala de Habsburg, nepotii Regelui Ferdinand I, au fost cercetati penal dupa ce au lasat în paragina conacul, autoritatile romane au dat un verdict surprinzator.

Acestea au decis neinceperea urmaririi penale. In consecinta, oficialii Directiei de Cultura a judetului Iasi au precizat ca vor ataca in instanta aceasta decizie. 

 

„In acest caz, va pot spune ca in anul 2009, proprietarii au solicitat sa intre in posesia mostenirii lor, respectiv a Conacului de la Poieni. Atunci, prin reprezentantii casei de avocatura pe care au angajat-o, ei se obligau sa asigure buna administrare a monumentului, implicit a pazei, a ingrijirii si restaurarii acestuia. Ori, avand in vedere ca nu au respectat nimic din ceea ce au semnat si, dimpotriva, acolo s-au facut distrugeri numeroase, Directia de Cultura le-a intentat proces anul trecut, in primavara. Faptul ca, acum, se pare ca autoritatile au dat un verdict de neincepere a urmaririi penale pe aceasta speta, reprezinta un precedent periculos si care le-ar permite si altora sa distruga monumente istorice valoroase din judet, fara a se gandi ca vor pati ceva! Vreau sa va spun ca noi avem si alte procese asemanatoare, precum cele de la fosta fabrica de caramida de la Ciurea sau cea de tutun din municipiul Iasi. Oricum, noi intentionam sa reluam cazul in instanta, legat de Conacul de la Poieni, deoarece nu se poate accepta distrugerea unui monument, atata timp cat proprietarii s-au angajat sa respecte legile statului roman”, a precizat Virgil Babii, directorul Directiei de Cultura. Fratii Dominic Habsburg Lothringen, Maria Magdalena Holzhausen si Elisabeta Sandhofer au solicitat, în 2009, un aviz pentru a putea vinde imobilul si terenul. Cu toate acestea, de atunci si pana acum, conacul a suferit un amplu proces de distrugere. 

bzi.ro