paine

Soc! Iata ce au descoperit inspectorii de la Protectia Consumatorului la trei sferturi dintre cele aproape 1.000 de firme de panificatie pe care le-au verificat

Painea pe care romanii o consuma zilnic poate fi facuta din faina expirata sau contaminata cu bacili. Cel putin asta au descoperit inspectorii de la Protectia Consumatorului la trei sferturi dintre cele aproape 1.000 de firme de panificatie pe care le-au verificat.

Painea pe care romanii o consuma zilnic poate fi facuta din faina expirata sau contaminata cu bacili. Cel putin asta au descoperit inspectorii de la Protectia Consumatorului la trei sferturi dintre cele aproape 1.000 de firme de panificatie pe care le-au verificat.

Inspectorii ANPC au controlat, in perioada 26 august – 6 septembrie 2013, 947 de comercianti de produse de panificatie, dintre care 714 nu respectau prevederile legale din domeniul protectiei consumatorilor – comercializare, etichetare, prezentare si publicitate a painii si produselor de panificatie.

Din cele peste 70 tone de paine si produse de panificatie verificate, 28,6 tone nu se incadrau in prevederile legale in vigoare. In unele locuri inspectorii au gasit paine contaminata cu Bacillus Mesentericus, o bacterie care se inmulteste daca painea incinsa nu e lasata la racit si e impachetata in punga de plastic, si provoaca tulburari digestive. Au fost oprite definitiv si retrase de pe piata circa 900 kg de paine si produse de panificatie in  valoare de 3.300 lei.

Inspectorii au gasit paine si produse de  panificatie cu modificari organoleptice si fizico-chimice (Bucuresti – paine neagra feliata contaminata cu Bacillus mesentericus si diferite sortimente de paine (taraneasca, alba rotunda) cu deficiente de calitate; jud. Cluj- paine si cornuri simple ce prezentau condens in interiorul ambalajului; Galati – s-a gasit o sfoara in franzela).

O alta inselaciune practicata de brutari e neincadrarea in cantitatea neta declarata (jud. Mehedinti – paine alba cu valoarea cantitatii nete determinate cu 15 grame mai mica decat cea declarata; jud.Neamt – doua sortimente de paine la care in urma cantaririi s-au constatat abateri de la cantitatea neta inscrisa pe eticheta, respectiv „paine alba feliata 300g, care in urma cantaririi prezenta o cantitate neta identificata cuprinsa intre 280g -290g, iar painea alba feliata 500g, in urma cantaririi prezenta cantitatea neta cuprinsa intre 455g – 475g; jud.Mures – franzelute de 0,300kg care aveau cantitatea neta sub cea declarata cu 10 – 30g; Teleorman- baton cu mac la 160 gr si in Galati „Specialitate Butelcuta” de 250 g fara a respecta prevederile legale care impun pentru specialitatiile de panificatie o cantitate neta de maximum 150 g; Galati – paine avand cantitatea neta de 450 g, contrar prevederilor care impun o crestere a cantitatii nete la din 100 in 100 grame)

Nu au lipsit nici comerciantii care vindeau paine expirata. In Cluj, de exemplu, se foloseau materii prime (ulei, faina, ameliorator) cu data durabilitatii minimale depasita cu pana la un an; exista in depozit spre prelucrare 1 kg ameliorator cu data durabilitatii minimale depasita cu pana la 60 de zile, chifle in ambalaje de 10 bucati expirate de trei zile.

Alte aspecte constatate se refera la nerespectarea conditiilor de depozitare si pastrare indicate de producatori (3% din comercianti), ambalaje deteriorate, nerespectarea afisarii, in structurile de vanzare cu amanuntul, a denumirii furnizorului de paine, a denumirii produselor livrate si a pretului de vanzare cu amanuntul al acesteia, exprimat in lei/kg si lei /bucata. De asemenea, 35% din cantitatea comercializata nu oferea consumatorilor informatiile obligatorii, care sa permita alegerea sortimentului dorit.

Painea neagra e de fapt alba
Brutarii au fost prinsi si ca foloseau denumiri menite sa insele cumparatorul asupra compozitiei produsului si susceptibile a-l determina pe acesta sa ia o decizie pe care altfel nu ar fi luat-o. Concret, vindeau paine denumita “neagra”, dar ca ingredient principal aparea faina alba, urmata de faina neagra din grau, respectiv a painii graham si a painii cu secara, care de asemenea au ca principal ingredient faina alba si abia apoi tarate sau faina integrala.

Dincolo de aceste abateri, au fost gasite si nereguli precum comercializarea  produselor  de  panificatie, preambalate, fara  niciun element de identificare-caracterizare, lipsa denumirii sub care se vinde produsul sau lipsa indicatiilor privind ingredientele cu efect alergen.

In urma actiunii, s-a dispus si oprirea temporara de la comercializare a 24 de tone de paine si produse de panificatie in valoare de 59.000 lei pana la intrarea in legalitate.

Totodata, au fost aplicate 788 de sanctiuni contraventionale din care 409 de amenzi in valoare de 1,3 mil. lei si 379 de avertismente.

In Romania, painea se vinde in circa 150.000 de magazine. Din 1 septembrie, o paine de 1 leu, ar trebui sa coste sub 90 de bani, in urma scaderii TVA-ului la paine pana la 9%.

In general, romanii sunt mari consumatori de paine – mancam 110 kg anual pe cap de locuitor, fata de media europeana de 78-80 kg.

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Maria Tanase celebrata de Google la 100 de ani de la nastere!

URMĂTORUL ARTICOL

Leul s-a depreciat in raport cu euro spre finalul sedintei interbancare de marti, astfel incat cotatiile oscilau in jurul nivelului de 4,4739 lei/euro

Ultimele știri de la Social

Scandal la UAIC Iasi

Conducerea celei mai prestigioase institutii de invatamant superior din Iasi a luat o decizie radicala in