Iesenii care s-au debransat de la sistemul centralizat de incalzire nu au scapat nici acum de jugul Dalkia Termo Iasi.
Desi au facut eforturi financiare substantiale pentru a investi intr-o centrala termica de apartament, zeci de mii de ieseni care locuiesc la bloc sunt obligati sa plateasca facturi catre Dalkia pentru simplul motiv ca tevile sistemului centralizat de termoficare trec prin apartamentele lor. Problema cea mai mare a iesenilor cu centrale termice este ca, de multe ori, facturile catre Dalkia sunt mai mari decat cele pentru gazul folosit la incalzirea apartamentelor.
„Este al doilea an de cand m-am debransat de la CET (Dalkia Termo Iasi – n.r.) si am centrala termica. Am investit destul de mult in centrala tocmai in ideea ca se amortizeaza investitia pentru ca plateam prea mult la CET, cate 4-5 milioane pe luna. Am ajuns acum sa dau cam 100 de lei pentru factura de gaz si mai am de plata inca 120 de lei la CET. Este o prostie cat se poate de mare ca noi, cei cu centrale termice, sa platim mai mult pentru golaniile lor decat consumam cu centrala. Am si izolat termic conductele ca sa scap de plata, dar nimic. Am discutat aceste probleme la asociatia de locatari, pentru ca mai sunt doar opt apartamente in scara conectate la CET. La adunarea generala am cazut de acord ca toata factura de la CET sa fie platita de cei sase vecini, dar una s-a vorbit si alta s-a facut, pentru ca toti platim aceste golanii, ca nu le pot numi altfel”, spune Catalin Vornicu, iesean ce locuieste in Nicolina II.
Obligati sa plateasca, desi nu au contracte cu Dalkia
Reprezentantii operatorului privat de termoficare sustin ca este ilegal ca incalzirea din spatiile comune (subsol, casa scarii, tevi) sa fie platita doar de catre cei conectati la sistem si ca toti locatarii unui bloc trebuie sa contribuie la plata facturii, indiferent de ce sistem de incalzire folosesc. „Asociatiile de proprietari care nu impart costurile cu incalzirea spatiilor comune tuturor locatarilor din condominiu, indiferent de sursa de incalzire folosita, incalca dispozitiile reglementare in vigoare prin supraincarcarea ilegala a clientilor ramasi conectati la sistemul centralizat de termoficare, fapt ce duce la costuri individuale nejustificate pentru aceste apartamente”, spune Ana Maria Icatoiu, director comercial Dalkia Termo Iasi. Multi locatari au ales sa izoleze conductele care le traverseaza apartamentul tocmai pentru a scapa de plata facturilor catre Dalkia, insa de multe ori nu au fost luati in considerare, asa cum se intampla si cu conductele de la subsolul blocului.
Din toamna anului trecut, Dalkia a si interzis clientilor nemultumiti sa se debranseze de la sistemul centralizat.Tot mai multi ieseni nemultumiti ca nu se pot debransa de la operatorul de termoficare depun reclamatii la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor. Contractele au fost incheiate intre operatorul de energie termica SC Dalkia Termo Iasi SA si asociatia de locatari, iar reclamatiile au fost depuse de catre locatari, neavand conventii individuale de plata. La sfarsitul anului trecut, comisarii OPC au sanctionat cu 5.000 de lei compania Dalkia pentru comportament incorect manifestat fata de consumator.
bzi.ro
COMENTARII (SCRIE PRIMUL COMENTARIU)