ambulanta

Socant! Un baietel in varsta de cateva luni ar putea fi toata viata un retardat mintal din cauza inconstientei familiei, care nu s-a prezentat la timp la medic, desi stiau ca micutul este bolnav

 

 

 

Un băieţel în vârstă de câteva luni ar putea fi toată viaţa un retardat mintal din cauza inconştienţei familiei, care nu s-a prezentat la timp la medic, deşi ştia că micuţul este bolnav. Copilul a venit pe lume cu hi­potiroidism şi a fost depistat încă de la naştere, în urma unui screening făcut la maternitate.

Deşi statul in­vesteşte sume enorme pentru ca un astfel de test să se facă gratuit be­beluşilor, părinţii s-au arătat indife­renţi o perioadă şi nu au venit imediat la Spitalul Clinic de Copii „Sfânta Ma­ria“.

Minorul ar fi trebuit să înceapă la scurt timp de la naştere tratamentul, care constă în substituţie cu hormoni tiroidieni, pe care va trebui să-l urmeze toată viaţa. În lipsa tratamentului, cei diagnosticaţi vor avea mari probleme de dezvoltare, tulburări de vorbire şi de înţelegere, întârziere min­tală, boala caracterizându-se prin multiple manifestări neurologice, precum şi nanism.

Mixedem congenital

Cosmin a venit pe lume în urmă cu câteva luni. Diagnosticul dat de medicii de la maternitate, hipotiroidism, nu i-a speriat atât de tare pe părinţi. Aceştia nu şi-au adus la spital copilul imediat după externare, ci au venit mai târziu, fără a fi însă convinşi că acest lucru este absolut necesar. Hipotiroidismul netratat a evoluat într-o formă mai gravă, numită mixedem congenital.

„Statul consumă bani pentru ca astfel de teste, care depistează boli grave încă de la naştere să poată fi făcute gratuit, pentru ca familia să nu fie nevoită să le achite. Părinţii s-au prezentat târziu la spital. Nu au trecut ani de zile, dar o astfel de afecţiune trebuie luată în evidenţă de medicul specialist imediat, pentru a se administra tratamentul. Co­pilul va începe tratamentul, pe care-l va lua toată viaţa. Mixedemul congenital este forma cea mai severă a insuficienţei tiroidiene. În asenţa hormonilor tiroidieni, creierul nu este dezvoltat la capacitatea sa maximă şi se ajunge la întârziere mintală, dar şi la probleme de dezvoltare fizică“, a declarat prof.dr. Evelina Moraru, şefa Clinicii II Pediatrie din cadrul Spitalului de Copii.

Potrivit specialiştilor, copiii care suferă de mixedem congenital dorm mai mereu, sunt constipaţi, au o permanentă stare de somnolenţă şi au toate procesele întârziate, începând să vorbească mult mai târziu decât restul copiilor sănătoşi. Pe lângă pro­blemele din punct de vedere neuropsihic, apar şi cele fizice, care poartă numele de nanism mixedema­tos.

Tratament de o viaţă

Părinţii copilului au invocat numeroase motive şi au dat tot felul de explicaţii, legate de bani, timp, gravitatea bolii, atunci când au fost întrebaţi de medicii de la Spitalul de Pediatrie de ce nu au venit imediat în unitate. „Hipotiroidismul apare în momentul în care glanda nu reu­şeste să producă cantitatea de hormoni tiroidieni suficienţă organismului, iar astfel toate funcţiile sunt mai lente. Dacă nu se administrează tratamentul, se ajunge la retard de creştere şi cretinism. În maternitate, există un screening demarat de Ministerul Sănătăţii, pentru depis­tarea a două afecţiuni la bebeluşi, una dintre ele fiind hipotiroidismul“, a declarat prof.dr. Maria Sta­matin, director medical al Mater­nităţii „Cuza Vodă“.

Tratamentul este administrat pe cale orală, pe tot parcursul vieţii.

 

ziaruldeiasi.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Atentie ieseni! Doar 25 din cele 40 de autobuze achizitionate din Olanda urmeaza sa ajunga pe strazile Iasului la inceputul acestei saptamani

URMĂTORUL ARTICOL

Un tanar de 19 ani din Ciohorani, Robert Avroian, este acuzat ca ar fi rapit si violat o fata de 13 ani care venea de la scoala

Ultimele știri de la Social

Scandal la UAIC Iasi

Conducerea celei mai prestigioase institutii de invatamant superior din Iasi a luat o decizie radicala in