Sondaj in USLIP Iași: O bună parte dintre profesori vor să continue greva din învățământ – Video

/

Sindicatele din educație au declanșat luni, 22 mai, o grevă generală în școli. Aceasta a reprezentat una dintre cele mai ample manifestații din ultimii ani. Astăzi, 12 iunie 2023, după mai multe zile în care cadrele didactice și-au exprimat nemulțumirea, reprezentanții sindicatelor au anunțat suspendarea grevei. La nivelul județului Iași a fost lansat un sondaj pentru a vedea care este opinia profesorilor cu privire la această decizie.

Pe baza sondajului realizat ieri în județul Iași privitor la oferta Guvernului de sâmbătă, 2649 de membri de sindicat au votat pentru continuarea grevei, în timp ce 1600 s-au exprimat împotrivă, iar diferența reprezintă abțineri. Aceasta este situația raportată până la ora 11:00. Este important de menționat că o parte semnificativă dintre membri nu și-au asumat niciun răspuns. Dintr-un total de 8300 de membri, 5500 nu au răspuns sondajului referitor la ultima ofertă a Guvernului de sâmbătă. Conform legislației în vigoare, greva poate continua dacă la nivel județean și național se întrunește un vot favorabil de peste 50%.

„Vă informăm că pe baza sondajului realizat ieri, la nivelul județului Iași, privitor la oferta Guvernului de sâmbătă, 2649 de membri de sindicat au votat continuarea grevei, 1600 au fost împotrivă, iar diferența reprezintă abțineri. Aceasta este situația raportată până la ora 11:00.

Facem precizarea că cea mai mare parte dintre membri nu și-a asumat niciun răspuns. Dintr-un total de 8300 de membri, 5500 nu și-au asumat niciun răspuns la sondajul nostru privitor la ultima ofertă a Guvernului de sâmbătă. Din punct de vedere legal, greva ar putea continua dacă la nivel județean și național, întruneam peste 50% de voturi pentru.

Astăzi, la ora 10:30, Guvernul a venit cu o nouă propunere, înaintată către cei doi președinți ai federațiilor naționale.

Precizăm că până în momentul de față prin raportarea la revendicările inițiale s-au obținut:
1. Introducerea în OUG a principiului conform căruia salariul debutantului să fie egal cu salariul mediu brut pe economie, angajamentul de astăzi al Guvernului României prezent în OUG.
2. Majorarea de 50% din diferența rămasă dintre salariul din decembrie 2023 și cel din coeficientul maxim al fiecărei categorii, acordată din 1 ianuarie 2024, fapt stipulat în OU care vă apărea astăzi
3. 25% majorare medie pentru categoriile de personal didactic și auxiliar, începând cu 1 iunie 2023
4. 420 de lei net pentru nedidactic cu perspectiva recuperării sporurilor din regulamentul de sporuri
5. O primă de carieră profesională de 500 de lei pentru personalul nedidactic și de 1500 de lei pentru personalul didactic și auxiliar.

Facem precizarea că din calculul experților Federației pe angajamentul Guvernului rezultă că salariile din învățământ vor beneficia de o creștere medie de 65%, începând cu 1 ianuarie 2024
prin raportare la 1 ianuarie 2023. În acest moment, apreciem că prezența în OUG a acestui nou angajament oferă garanții suplimentare pentru viitoarea salarizare a personalului din educație.

Elementele de noutate apărute astăzi au accelerat luarea unor decizii la nivelul FSLI și SPIRU HARET. Acestea au decis, urmare a noii oferte guvernamentale și în urma consultării cu structurile sindicale județene suspendarea condiționată a grevei generale de apariția în „Monitorul Oficial” a noilor angajamente ale Executivului. Mai precizăm că federațiile sunt cele care au inițiat deschiderea conflictului de muncă și tot ele sunt cele care-l pot închide sau suspenda, nu organizațiile județene. Decizia, însă, de suspendare poate fi anulată sau confirmată de către membrii de sindicat la nivelul fiecărui județ, implicit al Iașului. Dar doar în condițiile în care există fundament legal de 51% din totalul membrilor de sindicat.

Având în vedere toate aceste lucruri, prezentate la nivel național, s-a decis suspendarea grevei generale de către cele două federații, condiționată de apariția în „Monitorul Oficial” a ordonanței, așa cum a fost asumată de către Guvern. Astăzi vom lansa un nou sondaj pe această nouă ofertă a Guvernului pe care vă rugăm să-l transmiteți în termenul pe care-l vom comunica, pentru a putea avea un răspuns al județului Iași la ultima ofertă.

Ne cerem scuze pentru derularea cu rapiditate a acestor evenimente, dar care excede sferei noastre de acțiune.

Vă mulțumim!
Așteptăm răspunsul dumneavoastră la sondajul pe care-l vom lansa în jurul orei 17:00, pentru a putea să ne asumăm sau nu continuarea grevei. Vă rugăm ca până la ora 20:00 să transmiteți un răspuns, pentru a formula poziția oficială a USLIP Iași”, se arată într-un mesaj intern.

Unii profesori nu renunță la proteste

Deși greva a fost suspendată la nivel național, mai mulți profesori nu s-au arătat mulțumiți de această decizie. Un grup restrâns de cadre didactice s-au adunat în fața Prefecturii Județului Iași. Aceștia afirmă că nu a fost clarificat ce vor primi din partea autorităților și își manifestă nemulțumirea cu privire la modul în care au fost reprezentați de cei din sindicat.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Rețeta îmbogățirii din contracte cu statul! Iubita fiului de senator, pont de 1,3 milioane de euro în 2023 din consultanță

URMĂTORUL ARTICOL

Greva profesorilor a fost suspendată și în județul Iași

Ultimele știri de la Actualitate