Spectacol aniversar: Petru Ciubotaru – 50 de ani de teatru! Recitalul Tinerete fara batranete si teatru fara de moarte este programat pentru 6 si 20 martie 2014

 

 

 

Actorul iesean, societar al TNI, Petru Ciubotaru serbeaza 50 de ani de teatru pe scena, in fata colegilor, studentilor, prietenilor teatrului, intr-un spectacol aniversar, un recital intitulat Tinerete fara batranete si teatru fara de moarte.

Cu acest prilej, Petru Ciubotaru a primit un omagiu din partea criticului de teatru Stefan Oprea, care a punctat, printre altele, multitudinea rolurilor pe care actorul a avut prilejul sa le abordeze de-a lungul intregii sale cariere artistice (printre acestea, Bobin, in Palaria Florentina, 1964; Andu din Cum s-a facut de-a ramas catinca fata batrana, 1979; Doctorul Rank in Nora, 1991; Sganarel in Casatorie cu de-a sila, 2001; Achille in Palaria Florentina, 2013), curajul de a aborda travestiul Chiritei, dupa disparitia lui Miluta Gheorghiu ori rolul lui Stefan cel Mare din Apus de soare de Delavrancea, dupa reusita lui George Calboreanu. Spectacolul va avea premiera pe 17 ianuarie de la ora 18:00. Update: noi reprezentatii sunt programate pentru 19 ianuarie, 9, 15 si 20 februarie, 6 si 20 martie, de la aceeasi ora.

In acelasi timp, un alt laudatio, un mesaj de o pagina, venit din partea Presedintelui Uniter, Ion Caramitru remarca “pasiunea cu care mai bine de jumatate de veac” Petru Ciubotaru “recladeste magia teatrului”, in tot acest timp, “asumandu-si o viata devenita crez”.  “Sunteti spiritual combativ care s-a daruit teatrului, personajelor si spatiului imens al scenei cu responsabilitate si spontaneitate. Cu nestirbita acuitate descoperiti esenta vietii in fiecare personaj si reusiti cu umor si tenacitate sa o comunicati”, a mai precizat Ion Caramitru.

 

Scenariul, alcatuit de Petru Ciubotaru insusi din mai multe fragmente si un monolog, sta sub semnul celebrei ziceri a lui Shakespeare: “Lumea intreaga e o scena…”, de altfel, leit-motivul si mottoul intregului spectacol. In acelasi timp, scena e o lume, unde de 50 de ani Petru Ciubotaru traieste pe propria piele bucurii, dureri, revolte si intreaga gama a sentimentelor umane cu care dramaturgii si-au investit personajele. Initial, si-ar fi dorit sa puna in scena “Cantecul lebedei” a lui Cehov, deoarece se considera un actor apt sa-l joace pe Cehov. Dar a renuntat pentru ca nu ar fi gasit pe nimeni pentru rolul sufleurului. Obsedat de rolul Figaro din “Nunta lui Figaro” de Pierre Beaumarchais, pe care in anul al II-lea de facultate nu a reusit sa-l dramatizeze corespunzator, actorul iesean va relua tocmai acest monolog, prin care si-a dezamagit profesorul de teatru – unul extrem de exigent (clasa Alexandru Finti – George Rafael, UNATC, promotia 1963). In acelasi timp, pe langa acest monolog si pasaje din Shakespeare, vom mai regasi fragmente din Cehov, Alecsandri, Arghezi, Esenin.

 

Actorul marturiseste deschis ca sunt roluri pe care nu a indraznit niciodata sa le atace (cum ar fi Regele Lear) ori ca nu si-ar permite niciodata sa recite din Eminescu. Desi semneaza regia propriului spectacol, recunoaste sincer ca are o parere mult prea buna despre ceea ce inseamna un regizor pentru a se autointitula ca atare. Scenografia este semnata de Nicolai Mihaila: deja am tras cu ochiul: o cabina de machiaj, cateva costume clasice atarnate pe umeras la inaltime, un gong – despre care Petru Ciubotaru a afirmat ca ar fi insusi protagonistul acestui spectacol. Alaturi de actor, vor mai intra in scena doi copii si o mandolina.

 

 

altiasi.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Romani, iata cum sunteti furati in hiprmarketuri! Vezi detalii

URMĂTORUL ARTICOL

Tensiunile cresc in Peninsula Crimeea. Rusia detine controlul asupra regiunii cu ajutorul militarilor sai. Marina rusa efectueaza exercitii cu munitii reale in Marea Baltica

Ultimele știri de la Eveniment