Spitalul Regional de Urgenta Iasi, pe lista prioritatilor MS pentru 2015

Ministerul Sanatatii (MS) si-a anuntat prioritatile pentru anul care abia a inceput. Pe lista celor mai importante investitii si proiecte pentru anul 2015, Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, a trecut si trei spitale regionale de urgenta, respectiv cel de la Iasi, de la Timisoara si Craiova. Cel mai probabil, asa cum au anuntat guvernantii in repetate randuri, finantarea va fi asigurata din fonduri europene, statul roman aflandu-se in imposibilitatea de a sustine din punct de vedere financiar un proiect de o astfel de anvergura.
Indiferent de ce se decide in MS un lucru este sigur: toata documentatia care exista la acest moment pentru spitalul regional de urgenta Iasi trebuie refacuta, fapt care va mai amana constructia unitatii medicale cu ceva timp.

Conform MS, prioritare in 2015 mai sunt si dezvoltarea programelor de preventie, realizarea de transplanturi pulmonare si introducerea unei terapii noi pentru hepatica C. 

Un alt obiectiv al noului an este continuarea dezvoltării programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană. „Pentru anul viitor, ne propunem creşterea numărului de centre de transplant de organe, construirea celor patru bănci de multiţesut şi celule – pentru care, în 2014, am finalizat studiile de fezabilitate -, precum şi dezvoltarea transplantului pulmonar. Evident că vom urmări şi creşterea numărului de bolnavi transplantaţi, acesta fiind în 2014 mai mare cu 10% decât în anul precedent”, a declarat Banicioiu pentru Mediafax.
 
De asemenea, potrivit MS, anul 2015 va aduce reluarea Programului naţional de fertilizare in vitro.
 
Referitor la dezvoltarea de noi investiţii, MS precizează că începe noul an cu un buget dublu pentru la acest capitol. Cele mai importante investiţii din 2015 vor fi realizate cu ajutorul fondurilor structurale şi ale Băncii Mondiale, subliniază ministrul Nicolae Bănicioiu. Astfel, cu suportul Băncii Mondiale, va fi iniţiat un program naţional de radioterapie şi va începe construirea unor unităţi noi de radioterapie în întreaga ţară, în beneficiul pacienţilor cu afecţiuni oncologice. „Radioterapia este sectorul cel mai vitregit din oncologie, pentru că avem prea puţine centre, iar acestea dispun de aparatură veche, care nu mai corespunde”, explică Bănicioiu.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Bomba! Cum il cheama pe baietelul Antoniei

URMĂTORUL ARTICOL

Horoscop 2015. Care sunt zodiile avantajate

Ultimele știri de la Social

Scandal la UAIC Iasi

Conducerea celei mai prestigioase institutii de invatamant superior din Iasi a luat o decizie radicala in