Statistici negative la Iasi! Consumul de droguri a crescut. Vezi detalii

 

 

 

In cadrul primei sedinte de Colegiu Prefectural pe anul 2014, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Iasi s-a prezentat situatia traficului si consumului de droguri in judet pentru anul 2013.

Astfel, Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Iasi a confiscat, in 2013, 483 grame cocaina, 9 comprimate ecstasy, 2 grame heroina, 2.015 grame canabis, 236 grame hasis, 55 grame SNPP, rutele de trafic identificate find Republica Moldova – Iasi – Vaslui, Grecia – Iasi, Italia – Iasi – Vaslui. Serviciul Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi a confiscat 583.63 g cannabis, introdusa pe ruta Suedia – Italia – Romania, prin judetul Neamt.

 

In acelasi an, politistii de la Serviciul Rutier Iasi au depistat in trafic patru soferi aflati sub influenta consumului de stupefiante sau psihotrope. Pe baza datelor obtinute de la Tribunalul Iasi, 20 de persoane au fost condamnate pentru savarsirea infractiunilor prevazute in Legea nr. 143/2000. Din datele transmise de catre Tribunalul Vaslui si Serviciul de Combatere al Criminalitatii Organizate Vaslui, Directia de Sanatate Publica Vaslui, reiese faptul ca se constata o crestere substantiala a traficului si consumului de droguri. Consumul de noi substante cu proprietati psihoactive a luat o amploare deosebita in randul tinerilor, acestia renuntand la consumul drogurilor clasice, anume cannabis si hasis, datorita preturilor de achizitie mult mai mici. Totodata, s-a constatat cä varsta consumatorilor de astfel de substante s-a micsoarat drastic, fiind identificati si audiati consumatori chiar si cu varste de 12 ani. Astfel in anul 2013, s-a constatat o crestere a numarului de constatari de infractiuni la legea legea 143/2000 si legea 194 /2011, comparativ cu anul 2012.

 

 

Pozitiv este faptul ca „In prezent traficul consumul de droguri de mare risc, respectiv heroina, amfetamina, ecstasy, cocaina” este la o scara foarte mica, aceste droguri fiind inca foarte scumpe pentru posibilitatile materiale ale tinerilor din aceasta zona. 22 de persoane au fost trimise in judecata pentru savarsirea de infractiunii la regimul drogurilor. Din datele transmise de Tribunalul Vaslui reiese ca din cele 22 de persoane trimise in judecata, 17 au fost condamnate pentru savarata de infractiuni la legea 143/2000 si legea 194 /2011.

 

 

Activitatea desfasurata in domeniul prevenirii consumului de droguri la CPECA Iasi a vizat creterea influentei factorilor de protectie si reducerea factorilor de risc prin transferul de cunostinte despre droguri si formarea de abilitati de viata, rezultatele find marcate de implicarea persoanelor – resursa formate in anii anteriori (cadre didactice, consilieri scolari, psihopedagogi,  specialiti in asistenta) si a implicarii active a comunitatii locale. La nivelul CRPECA au fost organizate si derulate 12 campanii si proiecte nationale, cum ar fi Ziva Mondiala Fara Tutun – 31 mai 2013, 26 iunie – Ziua Internationala Impotriva Traficului si Consumului Ilicit de Droguri – „Comunitati sanatoase fara droguri”, „Prea rebel sa fii condus”, Deschiderea anului scolar 2013 – 2014, „Riscurile consumului de droguri la mama si copil”, Ziua Nalionala fara Tutun – 21 noiembrie, „Interziceti publicitatea, finantarea promovarea tutunului!”, Concurs „Mesajul meu antidrog”.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Cea de-a III-a editie a concursului de mountain-bike „Roti Pe Gheata” va avea loc in padurea Ciric pe 9 februarie 2014

URMĂTORUL ARTICOL

Vasile Olaru, criminalul din Tudor, a fost arestat astazi, 31 ianuarie, pe baza unei decizii formulate de judecatorii de la Tribunalul Iasi

Ultimele știri de la Social

Scandal la UAIC Iasi

Conducerea celei mai prestigioase institutii de invatamant superior din Iasi a luat o decizie radicala in