Statuia lui Ştefan cel Mare va fi refăcută! Monumentul de la Palatul Culturii intră în reabilitare

/

Primăria Iaşi vrea să reabiliteze statuia domnitorului Ştefan cel Mare, monument istoric amplasat în faţa Palatului Culturii din municipiu. Într-o primă etapă, autoritatea locală a încheiat un contract pentru proiectarea lucrărilor de reabilitare ale monumentului din zona centrală a municipiului Iaşi.

Un important monument istoric din municipiul Iaşi va fi reabilitat integral. Primăria municipiului Iaşi a trecut la refacerea statuii domnitorului Ştefan cel Mare din zona central, statuie amplasată în faţa Palatului Culturii. De proiectul reabilitării monumentului istoric se va ocupa firma Mihul SRL, societate administrate de Bogdan Mihul. Primăria Iaşi a încheiat un contract de 75 mii lei (peste 15 mii euro),fără TVA pentru reabilitarea statuii lui Ştefan cel Mare.

Proiect pentru reabilitarea statuii lui Ştefan cel Mare

Restaurarea monumentului include faza tehnciă pentru proiectul tehnic, documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie, obţinerea avizelor şi alte documente care vor sta la baza demarării lucrărilor, conform caietului de sarcini a procedurii. Durata contractului este de 3 luni de la semnarea acestuia, perioadă în care firma respective va trebui să găsească cele mai bune soluţii tehnice pentru reabilitarea monumentului istoric. Societatea respective s-a ocupat şi de proiectarea lucrărilor de reabilitare de la clădirea Filarmonicii de Stat “Moldova” din Iaşi, clădire administrate de Consiliul Judeţean Iaşi.

Important monument istoric din municipiul Iaşi

Statuia domnitorului Ştefan cel Mare este un important monument istoric din municipal Iaşi. Statuia se află pe lista monumentelor istorice din Iaşi, fiind inaugurate la 1883 în prezenţa regelui Carol I.

„Statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare este un monument de bronz închinat domnitorului moldovean Ştefan cel Mare (1457-1504), care a fost realizat de către sculptorul francez Emmanuel Fremiet şi inaugurat în anul 1883 în municipiul Iaşi. Statuia are o înălţime de 4,5 metri şi este confecţionată din bronz. Piedestalul statuii este executat din marmură roz de Carrara. Pe părţile laterale ale piedestalului se află două altoreliefuri din bronz, reprezentând Lupta de la Codrii Cosminului – 1497 şi Lupta de la Podu Înalt – 1475. Cea mai simplă dovadă că statuia reprezintă pe Ştefan cel Mare este stema Moldovei, capul de bour, amplasată pe pieptul calului. Pentru soclu s-a ales piatră din munţii Jura, ca la Opera Garnier din Paris. Statuia urma să fie turnată în bronz de Thiebaut, iar soclul avea să fie executat de antreprenorul care a constituit amintitul edificiu din capitala Franţei”, se arata în documentaţia procedurii.

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Iar se închide centrul oraşului! Începe Raliul Iaşului. Iată zonele blocate

URMĂTORUL ARTICOL

Amenzi de aproape 130 mii lei date la stațiile GPL din județul Iași! Iată concluziile raportului Prefecturii

Ultimele știri de la Actualitate