Stresul este motivul pentru care ne este greu sa empatizam cu o persoana pe care nu o cunoastem, potrivit unei noi cercetari. Atat in testele efectuate pe sobolani, cat si in cele pe oameni, empatia fata de straini a crescut atunci cand hormonul de stres a fost blocat de un medicament administrat.
Echipele de cercetare canadiene si americane au publicat descoperirile in revista Current Biology.
Studiile anterioare au aratat ca abilitatea de a simti sau de a impartasi durerea altcuiva nu este ceva intalnit doar la fiintele umane. Si sobolanii pot simti empatie. Dar, in cazul ambelor specii, empatia este mai puternica fata de cunoscuti.
Nivelul stresului a crescut atat la sobolani, cat si la oameni, atunci cand se aflau in apropierea necunoscutilor.
In cadrul studiului, cercetatorii au administrat sobolanilor un medicament care a blocat stresul si a urmarit raspunsul animalelor atunci cand erau puse in fata unui seaman care suferea.
Oamenii de stiinta au descoperit ca sobolanii au devenit mai empatici fata de straini, reactionand cum in mod normal ar fi reactionat fata de apropiati. Atunci cand erau stresati, sobolanii au aratat mai putina empatie fata de alti sobolani care sufereau.
Testele efectuate pe studenti, in care cercetatorii au utilizat acelasi medicament, au avut acelasi rezultat.
Studentii au fost rugati sa noteze gradul de durere al unui prieten sau al unui strain a carui mana era pusa in gheata timp de 30 de secunde.
Studentii carora le fusese administrat medicamentul au fost mai constienti de durerea strainului decat cei care nu luasera pastila.
In plus, participantii la studiu au avut expresii faciale mai grave si si-au atins propriile maini mai des atunci cand au privit un strain care suferea.
sursa: medlive.hotnews.ro