Un sfert dintre românii care ţin post cheltuie mai mult pe mâncare în această perioadă decât ar cheltui în mod obişnuit. Această percepţie este întâlnită mai mult în rândul femeilor (31%), care de obicei sunt şi responsabile de cumpărăturile din gospodărie, precum şi al locuitorilor din mediul rural (30%).
Un sfert dintre românii care ţin post cheltuie mai mult pe mâncare în această perioadă decât ar cheltui în mod obişnuit. Această percepţie este întâlnită mai mult în rândul femeilor (31%), care de obicei sunt şi responsabile de cumpărăturile din gospodărie, precum şi al locuitorilor din mediul rural (30%).
„Planificarea cumpărăturilor alimentare în timpul postului poate fi mai dificilă decât în perioadele obişnuite din mai multe motive. Este posibil ca într-o gospodărie să nu ţină post toţi membrii familiei, astfel se cumpără mai multe tipuri de alimente, ceea ce poate să ridice costurile. În acelaşi timp, risipa este mai mare, întrucât estimarea cantităţilor nu mai este realizată la fel de bine ca de obicei. Un alt motiv ar fi înlocuirea alimentelor obişnuite cu mâncare proaspătă, neprocesată, care se consumă în cantităţi mai mari nefiind la fel de săţioasă, şi, care, de asemenea, poate duce la cheltuieli mai mari”, a declarat Andrei Canda, Client Service Director la Mercury Research
În timpul postului, mai mult de trei sferturi dintre românii care ţin post consumă mai des legume, salate sau fructe proaspete. Dulceaţa, gemurile, mierea sau conservele de legume sunt mai des consumate în această perioadă de mai mult de două treimi dintre cei care postesc. Mai mult, produsele care înlocuiesc alimentele de origine animală (pate vegetal, soia, caşcaval vegetal) sunt şi ele la mare căutare în această perioadă. Potrivit studiului, în perioada postului, patru din zece români care ţin post gătesc acasă mai mult decât de obicei.
Un sfert dintre românii care ţin post spun că este un obicei benefic pentru sănătate, această credinţă fiind mai degrabă împărtăşită de 43% din locuitorii din Ardeal şi Bucovina. De asemenea, 37% dintre persoanele trecute de 50 de ani au ca motivaţie în ţinerea postului şi beneficiile pe care alimentaţia o are asupra sănătăţii.
În studiu se mai arată faptul că postul Paştelui este ţinut de 42% dintre românii cu vârsta de peste 14 ani, femeile fiind preocupate într-o mai mare măsură decât bărbaţii să păstreze acest obicei. 50% dintre femeile din România ţin post de Paşte, iar în ceea ce îi priveşte pe bărbaţi, o treime are acest obicei. De asemenea, 34% dintre femeile care postesc reuşesc să-l ţină integral, în timp ce numărul bărbaţilor este mai mic, şi anume de 18%.
Studiul a fost realizat de Mercury Research, cea mai mare companie independentă de cercetare de piaţă din România.