Ţara care extinde serviciul militar obligatoriu în cazul femeilor

Parlamentul norvegian a adoptat marţi amendamentele necesare extinderii serviciului militar în rândul femeilor, o măsură care pare să se înscrie împotriva tendinţei, dar care vizează o îmbunătăţire a calităţii recruţilor, relatează AFP.

„Nu avem nevoie de recruţi suplimentari, ci dorim să extindem serviciul militar asupra întregii clase de vârstă cu scopul de a-i atrage pe cei mai motivaţi şi mai competenţi”, a declarat ministrul norvegian al Apărării Ine Eriksen Soereide pentru postul TV2 Nyhetskanalen.

 

În contextul în care tendinţa în celelalte state europene este mai degrabă să se renunţe la serviciul militar obligatoriu, în favoarea unei armate profesioniste, această măsură le va permite norvegienelor să-şi efectueze serviciul militar obligatoriu începând din vara lui 2016.

Serviciul militar este, în mod teoretic, obligatoriu în Norvegia, însă, în realitate, există mai mulţi voluntari decât locurile disponibile în armată.

 

Anunţat de precedenta coaliţie de centru-dreapta, în numele egalităţii între sexe, proiectul serviciului militar obligatoriu „neutru din punct de vedere sexual” a fost reluat de către actualul Guvern de dreapta, cu scopul de a feminiza armata şi de a-i diversifica competenţele.

 

El nu are la bază o penurie de recruţi, având în vedere că dintre cei 60.000 de norvegieni care împlinesc vârsta legală pentru a servi în armată doar 8.000 de tineri – 7.000 de bărbaţi şi 1.000 de femei, pe bază de voluntariat – efectuează serviciul militar anual.

 

Recruţii sunt selectaţi în baza unor teste fizice şi psihologice, dar şi în funcţie de motivaţia lor.

 

Ministerul afirma anterior că vizează ca din armată să facă parte 20% femei până în 2020, dar Soereide a renunţat marţi să stabilească un obiectiv în cifre, pronunţându-se doar pentru o feminizare mai accentuată.

În afara Europei, câteva ţări, inclusiv Israelul, au un serviciu militar obligatoriu pentru ambele sexe.

sursa; Gandul.info

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Biserica catolică adoptă un ton îngăduitor faţă de homosexuali

URMĂTORUL ARTICOL

Revolta lui Bendeac de Sf. Parascheva: Nu lăsați politicienii să intre în față la moaște!

Ultimele știri de la Actualitate