Teatrul pentru Copii și Tineret ”Luceafărul” va intra în perioada următoare în reabiulitare totală. Consiliul Județean Iași a demarat procedurile privind avizarea documentației tehnico-economice pentru proiectarea lucrărilor de reabilitare ale edificiului cultural din zona centrală.
Veste impotrtantă pentru iubitorii teatrului pentru copii și tineret. Clădirea în care funcționează Teatrul ”Luceafărul” va intra în reabilitare totală. Într-o primă etapă va fi luată în calcul documentația pentru elaborarea studiilor d efezabilitate și a proiectului tehnic,. Valoarea contractului este de 1,5 milioane lei, iar termenul de finalizare a lucrării este de 27 luni. Firmele interesate pot depune oferte până la 30 octombrie 2023.
Teatrul Luceafărul din Iași intră în reabilitare
Este vorba de un contract de achiziție publică de servicii de proiectare constând în reactualizarea proiectului de la faza DTAC+PT+DE la obiectivul de investiții privind reabilitarea și modernizarea Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași.
„Obiectul contractului în etapa 1 preved la faza de proiectare, reactualizarea proiectului faza DTAC+ DTOE, un scenariu de securitate la incendiu și obținere aviz ISU. Se urmărește obținerea avizului de la Direcția Județeană de Cultură și obținerea avizului, un studiu de acustică arhitecturală. La faza de proiectare II se urmărește reactualizarea PTH+DE, asistență tehnică din partea proiectantului. Durata totală a contractului este 27 luni. Valoarea estimată a contractului de proiectare este de : 1.556.949,00 lei fără TVA”, se arată în caietul de sarcini.
Clădire veche de 40 ani în stadiu avansat de degradare
Clădirea Teatrului „Luceafărul” Iași a fost construită în perioada 1979- 1986 în zona centrală a orașului Iași. Clădirea are o uzură avansată, iar degradările identificate atât la nivelul închiderilor cât și la nivelul elementelor de finisaj se datorează supunerii la acțiuni antropice repetate, acțiunii apei din precipitații, etc. La 1 martie 1950, un înscris oficial consemna data de naștere a ceea ce astăzi este Teatrul „Luceafărul” Iași. Inițial se numea Teatrul de Păpuși de Stat Iași, iar sediul era o săliță din curtea Bisericii Catolice de-atunci, un fost cinematograf cu 200 de locuri. În 1973, numele instituției s-a schimbat în Teatrul pentru Copii și Tineret Iași, iar în 1977, după cutremur, trupa s-a mutat la Casa de Cultură a Studenților. Un deceniu mai târziu, artiștii s-au instalat în clădirea care a fost construită special pentru ei, iar numele complet a devenit Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași.