gradinita_paradisul_copiilor

Timp de trei ani, spatiul in care functioneaza gradinita „Paradisul Copiilor” din Iasi a fost un nod de tranzit al cetatenilor moldoveni care au vrut sa migreze in Vestul Europei. Proprietarul cladirii este Mihai Balan, fostul viceprimar din Tansa

Timp de trei ani, spatiul in care functioneaza gradinita „Paradisul Copiilor” a fost un nod de tranzit al cetatenilor moldoveni care au vrut sa migreze catre tari din Vestul Europei.

Timp de trei ani, spatiul in care functioneaza gradinita „Paradisul Copiilor” a fost un nod de tranzit al cetatenilor moldoveni care au vrut sa migreze catre tari din Vestul Europei.

Acestia veneau in Iasi, erau „cazati” la gradinita, isi luau acte de identitate romanesti si plecau spre Occident. Totul se petrecea la o aruncatura de bat de Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi. Cel care detine terenul si cladirea gradinitei este fostul viceprimar de la Tansa, Mihai Balan. Omul a sustinut ca a vrut sa ajute niste neamuri ale norei sale.

„Nora mea este din Causeni, Republica Moldova. Cateva neamuri de-ale ei au venit sa ma roage sa le iau in spatiu pentru a obtine cartea de identitate. Asa sunt eu, milos, le-am ajutat”, a declarat Mihai Balan. Cele „cateva” neamuri s-au transformat peste noapte in adevarate hoarde. Peste 200 de moldoveni au batut la usa gradinitei pentru a cere gazduire, adica pentru a fi „luati in spatiu” astfel incat sa dobandeasca carte de identitate romaneasca, documentul care le-a deschis calea catre Europa.

„Nu le-am luat bani, doar ce au dat ei”

„Paradisul Copiilor” este gradinita condusa de fiica fostului viceprimar de Tansa, Oana Albu. Directoarea s-a ferit sa furnizeze orice informatii despre „hostelul” de pe strada Bucur, la numarul 10, acolo unde se aduna micutii din cartier. „Noi functionam in acest spatiu care este inchiriat de la proprietar. Este vorba despre confidentialitatea contractului dintre noi. Nu stiu cu ce se ocupa proprietarul”, a declarat Oana Albu, managerul gradinitei. „Da, este fata mea cea care are gradinita. Nu cred ca au fost asa de multi cetateni moldoveni. Oricum, pentru toti pe care i-am luat in spatiu am intocmit contracte de inchiriere. Nu am incalcat nicio lege. Am platit darile la stat la timp. Au fost moldoveni care mi-au achitat aceste dari, dar multi nu aveau bani, asa ca am platit eu datoriile catre stat. Asa sunt eu, milos, ce sa-i faci”, a mentionat Mihai Balan. „Bursa” cazarii moldovenilor, insa, are preturi cuprinse intre 200 si 400 de euro de persoana. Anunturi de acest gen poti gasi in mai multe ziare locale. „Nu am luat niciun ban in plus de la ei. A fost un gest omenesc, sunt fratii nostri”, a precizat fostul viceprimar de Tansa.

Din gradinita, moldovenii isi luau zborul spre Occident

Imobilul de la adresa amintita a fost declarat la Finantele Publice ca fiind o casa din chirpici cu mansarda din lemn, avand amprenta la sol de 60 de mp. Casa mai are o anexa de 8 mp, presupus a fi un beci. In acest spatiu au fost ingramaditi cei peste 200 de moldoveni in asteptarea cartilor de identitate romanesti. „Le-am facut contracte pe o luna, cel mult doua luni. Veneau, stateau doua zile, isi scoteau cartile de identitate si plecau. Am inteles ca plecau in strainatate la munca. Pe mine nu ma interesa ce fac ei. Au venit si cei de la Politie si au facut verificari. Mi-au spus ca nu am incalcat nicio lege”, a spus Mihai Balan.

Legea privind eliberarea actelor de identitate nu face referire la numarul de cetateni care pot locui la aceeasi adresa. Dar legea locuintei stipuleaza clar suprafata minima necesara unei persoane care sa indeplineasca acele conditii ale unui trai decent. Un calcul sumar arata ca pe fiecare metru patrat al imobilului din strada Bucur erau ingramaditi doi moldoveni. Mihai Balan a sustinut ca mai are si alte spatii in municipiul Iasi, desi acestea nu sunt evidentiate la serviciul Impozite din cadrul primariei. „Si daca nu sunt pe numele meu, ce, am incalcat vreo lege?”, a spus fostul viceprimar de Tansa. Omul a mai declarat ca din iunie anul trecut a incetat sa mai primeasca moldoveni in imobilul gradinitei.

bzi.ro

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Judecatorii ieseni au decis! Biserica cu hramul Sfanta Vineri si Gradinita cu program normal nr. 21 din Alexandru cel Bun vor fi demolate, pentru a retroceda terenul revendicat de un iesean. Cele doua constructii sunt considerate ca fiind ridicate ilegal

URMĂTORUL ARTICOL

Conducerea Spitalului Municipal de Urgenta Pascani a luat decizia ca programul de depistare a cancerului de col uterin sa continue prin finantare de la bugetul unitatii medicale

Ultimele știri de la Actualitate