Tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani pot solicita primariilor de care apartin atribuirea unei suprafete de teren pe care isi vor putea construi o locuinta proprietate personala. Vezi detalii

 

 

 

Tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani pot solicita primariilor de care apartin atribuirea unei suprafete de teren pe care isi vor putea construi o locuinta proprietate personala.

 

 

Mai mult decat atat, conform legislatiei actuale, dupa finalizarea construirii locuintei, tinerii pot chiar cumpara terenul respectiv de la primarie, scrie avocatnet.ro.

 

Prin Legea nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala a fost reglementat regimul atribuirii, la cerere, tinerilor cu varsta de pana la 35 de ani, a unui teren aflat in domeniul privat al unitatilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuinte proprietate personala. Prevederile legale stipuleaza ca suprafetele de teren ce pot fi atribuite tinerilor vor fi cuprinse intre 250 mp si 400 mp in orase si intre 250 mp si 500 mp in comune si satele apartinatoare unitatilor administrativ-teritoriale.

 

Aceste reglementari vor fi, insa, modificate, un proiect de lege in acest sens fiind adoptat recent de parlamentari si transmis deja presedintelui Romaniei spre promulgare. Este vorba despre Proiectul de Lege pentru modificarea art.2 din Legea nr.15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala, adoptat prin vot final de Camera Deputatilor, forul decizional, cu 325 voturi pentru si 1 vot impotriva.

 

Acest act normativ stabileste ca suprafetele de teren care pot fi atribuite tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala vor fi cuprinse intre 250 mp si 1.000 mp in comune si satele apartinatoare unitatilor administrativ-teritoriale. Aceasta in conditiile in care, in momentul de fata, limita maxima este de 500 mp.

 

Potrivit deputatului PNL Paul Victor Dobre, initiatorul proiectului, propunerea vine ca urmare a numeroaselor reclamatii venite din partea aplicantilor din mediul rural care au sesizat ca suprafata maxima (500 mp) stabilita prin lege este insuficienta in mediul rural deoarece locuinta, anexele gospodaresti, caile de acces si zona de protectie intre vecini insumeaza intreaga suprafata de teren atribuita.

 

„Avand in vedere ca in mediul rural constructiile (locuintele, anexelor pentru animale, furaje, lemne, adaposturi pentru animale) se fac pe orizontala, este necesara atribuirea unei suprafete mai mari de teren”, se arata in expunerea de motive. In plus, potrivit deputatului, inclusiv analiza efectuata din punct de vedere cadastral si funciar arata ca gospodariile tip din mediul rural sunt de minim 1000 mp.

 

Prin urmare, dupa ce noile reguli vor intra in vigoare (avand in vedere ca legea se afla deja la promulgare, publicarea in Monitorul Oficial este ultimul pas spre aplicare), tinerii vor putea primi terenuri de pana la 1000 mp in mediul rural. 

 

Ce conditii trebuie indeplinite pentru a primi teren de la stat

Potrivit Legii nr. 15/2003, tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani pot solicita atribuirea unei suprafete de teren pentru construirea unei locuinte proprietate personala. Mai exact, atribuirea terenului se va face in folosinta gratuita pe durata existentei locuintei proprietate personala, in limita suprafetelor disponibile, prin hotarare a consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau sectorului municipiului Bucuresti in care este situat terenul.

 

Tinerii vor primi terenurile in ordinea de prioritate stabilita pe baza unor criterii aprobate prin hotarare a consiliului local si doar in 

 

Suprafetele de teren care pot fi atribuite tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala, potrivit prevederilor art. 1, vor fi cuprinse

 

    intre 150 mp si 300 mp in municipii si sectoarele municipiului Bucuresti 

    intre 250 mp si 400 mp in orase

    intre 250 mp si 500 mp in comune si satele apartinatoare unitatilor administrativ-teritoriale (asa cum am aratat anterior, aceasta prevedere va fi modificata in curand, n.red.)

 

De aceasta facilitate beneficiaza, o singura data, tinerii care au varsta de pana la 35 de ani si indeplinesc urmatoarele conditii:

 

– au implinit varsta de 18 ani;

– la data depunerii cererii, precum si la data rezolvarii acesteia nu au avut sau nu detin in proprietate o locuinta ori un teren destinat construirii unei locuinte proprietate personala, atat in localitatea in care se solicita atribuirea in folosinta a unui teren, cat si in alte localitati.

    

Ce documente trebuie depuse si care e procedura de atribuire a terenului

 

Cererea pentru atribuirea terenului se depune la sediul consiliului local al unitatii administrativ-teritoriale in care solicitantul isi are domiciliul si va fi insotita de urmatoarele documente:

 

– copie de pe certificatul de nastere;

– copie de pe actul de identitate;

– declaratia solicitantului, pe propria raspundere, ca nu detine sau ca nu a detinut in proprietate o locuinta ori un teren destinat construirii unei locuinte;

– declaratia parintilor solicitantului, pe propria raspundere, ca nu detin sau ca nu au detinut in proprietate, in ultimii 10 ani, un teren in suprafata mai mare de 500 mp in mediul urban si de 5.000 mp in mediul rural, indiferent de localitatea in care este situat terenul.

 

bzi.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

DNA: Prin modificarea Codului Penal presedintele, deputatii si senatorii, precum si persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul unei profesii liberale nu mai pot fi cercetati si sanctionati pentru infractiuni comise in exercitiul functiunii

URMĂTORUL ARTICOL

Iasul pe podium la cea mai importanta competitie de dans sportiv de la finalul acestui an! Vezi detalii

Ultimele știri de la Actualitate