Toaletarea copacilor din oras a fost dezbatuta intens de grupul „Iasul iubeste teii“ si de oficialii din Primarie

 

 

 

Toaletarea copacilor din oras a fost dezbatuta ieri intens de grupul „Iasul iubeste teii“ si de oficialii din Primarie. Cei trei reprezentanţi din partea grupului de iniţiativă civică, Alexandrina Dingă, Dinu Munteanu şi Ionel Lupu, au ridicat problema metodelor folosite de municipalitate în tăierea crengilor.

 

Viceprimarul Mihai Chirica a recunoscut ieri că municipalitatea nu a făcut toaletări de zeci de ani, motiv pentru ca tăierile afectează acum sănătatea arborilor, în special a celor foarte bătrâni. Soluţia în acest caz pare a fi una definitivă: „Cred că pentru acei arbori care nu mai pot fi toaletaţi într-o manieră ştiinţifică, soluţia optimă este de a începe înlocuirea alinia­mentelor stradale cu specii adaptate la noile condiţiile care să le permită viaţa astfel încât să poate supravieţui“, a spus Chirica. În vizor a apărut cazul castanilor de pe strada Oastei din Copou, arbori care sunt complet uscaţi de câţiva ani.

Antropologul Dinu Munteanu a acuzat Primăria că tocmai tăie­rile agresive au dus la uscarea copacilor. „Acum şase ani erau perfect dezvoltaţi, au fost intervenţii nebenefice asupra lor şi de asta s-au uscat. Muncitorii au tăiat prea tare, castanii au fost sensibili şi nu au mai putut să se regenereze“, a spus Munteanu. Luminiţa Sălceanu, directorul de la Servicii Publice, care a fost pre­zentă la şedinţă a intervenit cu explicaţii. „Nu au intervenit. Am vrut să înlocuim toţi castanii de acolo. Am reuşit să înlocuim cei uscaţi complet şi au rămas 3-4 exemplare“, a explicat Sălceanu motivând că şi şantierele din zonă au scurtat viaţa castanilor din Copou. Dinu Munteanu a propus ca arborii bătrâni să fie toaletaţi cu mai multă grijă şi conservaţi, nu imediat înlocuiţi. „Sunt zone în care toaletările sunt necesare, dar din cauza vechimii arborelui şi din cauza faptului că nu s-au făcut de zeci de ani de zile nu poţi să-l toaletezi decât într-o manieră în care îl distrugi şi este o chestie pe care ţi-o asumi“, este de părere viceprimarul Chirica.

Regulamentul propus va fi completat

În ciuda diferenţelor de opinie pe problema toaletărilor agresive, dezbaterea de ieri a punctat şi câteva soluţii concrete. Grupul „Iaşul iubeşte teii“ a predat Pri­mă­riei un regulament pentru toale­tările arborilor, primul document de acest tip realizat la ni­velul mu­nicipalităţii. Până acum, echipele de la Servicii Publice se ocupau de vegetaţie în baza normelor metodologice, şi nu a unui regulament care vizează expres această activitate. Primăria a decis ca pe trunchiul documentului să fie aduse completări atât de oficiali din municipalitate, cât şi de specialiştii din domeniu, iar documentul final să fie depus spre dezbatere publică. Noul regulament completat ar trebui avizat într-o comisie de ordonare a vegetaţiei de la începutul lunii martie, ur­mând ca după dezbatere publică acesta să fie aprobat în şedinţă de consiliu local. Mai mult, autorul regulamentului, inginerul Ionel Lupu, va colabora cu Primăria în continuare pentru îngrijirea vegetaţiei. Prima sarcină comună va fi să evalueze nevoile aliniamentelor stradale din Iaşi, urmând să fie luate decizii individuale pentru fiecare. Colaborarea dendrologului va fi în continuare voluntară.

Fără tei pe b-dul Ştefan cel Mare

Grupul de iniţiativă civică a cerut la finalul dezbaterii şi replantarea teilor pe bulevardul Ştefan cel Mare şi a venit cu pro­punerea de a prezenta un proeict de amenajare peisagistică a centrului oraşului. Aceştia au ridicat şi problema parcului din faţa Tea­trului Naţional, care va fi afectat de construcţia parcării subterane. Aceste doleanţe nu au fost abordate deloc de către oficialii Primă­riei, care au trecut, cu zâmbetul pe buze, peste solicitările lor. Coinci­denţă sau nu, dezbaterea de ieri a avut loc la un an de la tăierile teilor de pe bulevardul Ştefan cel Mare care a scandalizat opinia publică.

 

ziaruldeiasi.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

ANM a emis, vineri 7 februarie, o avertizare cod galben de ceata valabila in mai multe zone din tara. Vezi detalii

URMĂTORUL ARTICOL

Medici ieseni in alerta! Tot mai multe persoane varstnice, diagnosticate cu afectiuni cardiovasculare, ajung la spital din cauza temperaturilor scazute

Ultimele știri de la Social

Scandal la UAIC Iasi

Conducerea celei mai prestigioase institutii de invatamant superior din Iasi a luat o decizie radicala in