Tot ce trebuie sa stii despre ziua de vineri, 13! Vezi superstitiile acestei zile

 

 

 

Vineri, 13 – ziua in care oamenii isi schimba planurile de calatorie, amana operatiile si, daca isi permit, stau acasa, cu perdelele trase, pana ajung la sambata 14.

 

 

Printre oameni celebri atinsi de teama s-au numarat Napoleon si presedintele Franklin Roosevelt, care a incercat toata viata sa se fereasca de aceasta data. Pana la urma a murit pe 12 aprilie, joi.

 

 

Donald Dossey, un om de stiinta american, a botezat teama de vineri 13 paraskavedekatriaphobia, o dovada ca Dossey nu suferea de hippopotomonstrosesquippedaliophobia, teama de cuvinte prea lungi.

 

In alta ordine de idei, triskaidekaphobia e doar teama de numarul 13. De exemplu, o celebra companie producatoare de lifturi de lux, refuza sa fabrice si acum butoane cu etajul 13.

 

 

Numarul 13 ar fi raspunzator de tragedii mari, precum explozia navetei Apollo 13, exact la ora 1.13 (1313, in limbaj militar), pe 4/11/70 (cifre care insumate fac 13).

 

Parapsihologii spun ca e cel mai bine sa nu risti si sa faci lucruri capitale vineri 13.

 

Originile fricii de vineri 13 nu sunt foarte sigure. Se spune ca ar avea legatura cu o zi de vineri 13 din anii 1300, cand un incendiu a pus capat vietii unor cavaleri. Exista si varianta ca ar avea legatura cu Isus, care a fost crucificat intr-o vineri, dupa ce la Cina cea de Taina au participat 13 persoane.

 

 

Exista si o poveste nordica, in care eroul Loki ar fi stricat petrecerea a 12 zei din Valhalla.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Un accident s-a produs astazi (13.06.2014) pe bulevardul Nicolae Iorga din Iasi! Vezi detalii

URMĂTORUL ARTICOL

Bataie de joc! Cei mai importanti jucatori din retailul de imbracaminte, in frunte cu Zara si H&M, lucreaza in Romania cu fabrici care isi platesc angajatii cu salarii sub minimul pe economie

Ultimele știri de la Actualitate