Totul despre degeraturi – simptome, preventie, prim ajutor, complicatii

 

 

 

Meteorologii anunta din nou zile geroase, de aceea avem pentru voi cateva sfaturi legate de degeraturi. Daca nu esti imbracata corespunzator pentru a te apara de temperaturile extreme ale iernii, risti mai mult decat un disconfort temporar. Degeraturile apar atunci cand pielea si tesuturile au inghetat. In cele mai multe cazuri, victimele necesita tratament medical de urgenta, dar exista cateva moduri in care poti acorda primul ajutor.

 

 

Pe masura ce temperatura corpului scade, organismul poate reduce circulatia sanguina pentru a pastra o temperatura acceptabila pentru organele interne. Extremitatile sunt cele mai expuse degeraturilor. La temperaturi foarte scazute, zonele neprotejate corespunzat cel mai predispuse la degeraturi sunt nasul, urechile, degetele de la maini si picioare, dar si obrajii si barbia.

 

Degeraturile pot fi provocate si de atingerea unor suprafete foarte reci, ca cele metalice atunci cand temperatura lor este foarte scazuta.

 

Inainte sa situatia sa se agraveze cu adevarat, primele simptome vizeaza iritatia pielii cauzata de temperaturile scazute. Activitatea nervilor din extremitati este atenuata, astfel incat degeraturile pot aparea rapid, fara sa le simti.

 

Inrosirea pielii si senzatia de durere sunt urmate de amorteala in zonele afectate, alaturi de decolorarea pielii si intarirea ei.

 

Degeraturile pot aparea simultan sau separat de hipotermie, iar cea mai rapida cale de tratare a lor este intrarea rapid intr-un mediu mai cald.

 

Cand nu mai simti nimic in zonele afectate, este important sa le bagi imediat in apa calda. Daca apa este fierbinte, poate cauza arsuri si alte complicatii. In exterior, si caldura trunchiului poate fi folosita pentru a incalzi degetele care au suferit degeraturi. La subrat se pot incalzi usor.

 

Dupa incalzire, durerea si invinetirea pielii sunt semne bune, care arata ca tesuturile nu au fost afectate foarte puternic, iar nervii functioneaza in continuare.

 

In cazul in care senzatia nu revine in zonele degerate nici dupa incalzire, se recomanda o consultatie medicala de urgenta, care poate include eliminarea tesuturilor afectate si un tratament cu antibiotice.

 

Cum sa nu agravezi problema

 

Frecarea zonei degerate nu ajuta cu nimic, iar tesuturile si pielea pot suferi daune suplimentare. Pe zona afectata nu este indicat nici sa freci zapada in speranta ca va stimula circulatia sangelui.

 

Cand nu mai simti deloc zona degerata, fii foarte atenta cat de mult o incalzesti. Apropiata de surse prea puternice de caldura, pielea poate suferi arsuri care agraveaza si mai mult situatia.

 

Daca degeraturile nu sunt tratate la timp, tesuturile inghetate se pot necroza, dar uneori problemele persista si cu semnale de alarma mai putin evidente. Daca integritatea pielii a fost afectata, pot aparea infectii, iar amorteala poate deveni permanenta in zonele afectate. O complicatie si mai grava este artrita, cauzata de schimbarile la nivelul cartilagiilor.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Atentie! Masuri de prim ajutor in cazul hipotermiei

URMĂTORUL ARTICOL

Clubul cinefililor – „Unchiul meu din America”, miercuri 29 ianuarie 2014, la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” a municipiului Iasi

Ultimele știri de la Sanatate