ULTIMĂ ORĂ:

Totul despre hrean! Beneficiile consumului de hrean si leacuri din batrani

Totul despre hrean! Beneficiile consumului de hrean si leacuri din batrani
Citit : 7 views Comentariu

 

 

 

Folosit inca din vremuri preistorice, hreanul a trecut cu succes proba timpului. Farmacologul grec Dioscoride, nascut prin anii 40 d.H., pomeneste intr-unul dintre tratatele sale de medicina naturista despre beneficiile incontestabile ale acestei plante.

 

 

Astazi, in multe colturi ale lumii, hreanul trateaza mai ales bolile infectioase si pe cele specifice sezonului rece. In medicina naturista se utilizeaza radacina, care este bogata in vitamina C si in minerale pretioase pentru organism, precum fierul, calciul, magneziul si potasiul.

 

 

Beneficiile consumului de hrean

 

Combate infectiile bacteriene si cancerul

 

Efectele medicinale ale hreanului sunt conferite de compusii chimici glucozinolati, responsabili de mirosul intepator si de iutimea gustului. Cercetarile au aratat ca aceste substante formeaza un adevarat scut in lupta cu bacteriile.

 

Mai mult, studiile au dovedit ca planta combate si unele forme de cancer, precum cel de colon, de stomac si de plamani. In tratamentul cancerului se recomanda consumul zilnic a minimum 50 g de hrean, sub diferite forme: tinctura, macerat sau in stare proaspata. Cura se tine timp de o luna, dupa care se recomanda o pauza de 2 luni, putandu-se relua.

 

7 leacuri cu hrean din batrani

 

In medicina populara, hreanul este considerat un leac bun la toate. Iata pentru ce il foloseau batranii!

 

1. Tuse magareasca si seaca. Nu mai scapi de tuse, desi ai incercat numeroase siropuri din plante? Mananca dulceata de hrean. O prepari intocmai ca dulceata de fructe, dar in loc de gutui, sa zicem, pui radacina rasa de hrean. Ia cate o lingurita dimineata si seara, pana observi o imbunatatire. In caz de tuse seaca, ia o lingura de hrean dat pe razatoarea marunta, adauga 2 linguri de zahar pudra, amesteca si lasa deoparte timp de 3-4 ore. Ia in fiecare zi cate 4-5 lingurite din aceasta compozitie.

 

2 Afte. „Raul de la stomac“ sau aftele, cum sunt cunoscute in popor stomatitele aftoase dispar tot cu leacuri pe baza de hrean. Indiferent in ce zona a gurii a aparut, afta trece daca faci gargara cu hrean, de 3 ori pe zi. Ia o lingura de radacina rasa si adauga peste razatura 250 ml de tuica. Lasa sa stea 24 de ore, dupa care strecori si faci gargara.

 

3. Pete. Hreanul „sterge“ si petele de pe obraz, de pe piept sau de pe maini. Ia 3-4 radacini de hrean pe care le tai bucatele, le amesteci cu 250 g de otet si lasi la macerat 6 zile. Inmoi un tifon in acest continut si tamponezi petele in fiecare seara.

 

4. Junghiuri. Poti reduce junghiurile aplicand pe locurile afectate cataplasme din hrean ras si stropit cu putina apa. Se tin cel putin 10 minute.

 

5. Nevralgie. Cataplasmele cu razatura de hrean fac minuni si in acest caz. Durerile locale sunt calmate daca aplici, de cateva ori pe zi, cataplasme cu radacina rasa de hrean. In acelasi timp, consuma zilnic o lingurita de hrean maruntit si amestecat cu putin zahar.

 

6. Amigdalite. In aceasta problema, prepara o turta din hrean ras, malai, miere si sare, toate amestecate bine si puse pe o panza de bumbac. Cataplasma se pune la gat, in zona amigdalelor.

 

7. Sinuzite. Fa o turta din razatura de hrean, faina de grau si otet. Pune amestecul intr-o panza de bumbac si aplica pe frunte.

 

Nu il consuma in exces!

 

Radacina de hrean trebuie administrata cu moderatie si, eventual, dupa sfatul medicului fitoterapeut, de catre cei care sufera de colon iritabil sau de colita. Chiar daca face mult bine pentru sanatate, hreanul nu trebuie consumat in exces, pentru ca poate duce la deranjamente digestive si la irascibilitate. De asemenea, extern, poate da iritatii, daca suferi de alergie sau ai pielea sensibila.

 

clicksanatate.ro