ULTIMĂ ORĂ:

Traditii si superstitii de Dragobete!

Traditii si superstitii de Dragobete!
Citit : 13 views Comentariu

 

 

 

Ziua de Dragobete cade in fiecare an pe 24 februarie si este asociata nu doar cu iubirea, ci si cu inceputul primaverii, inceputul unui an mai bun din punct de vedere sentimental.

 

 

De Dragobete exista fel de fel de superstitii si traditii, in care unele persoane inca mai cred cu tarie si in ziua de azi, potrivit Eva.ro:

 

1. Spalarea parului cu zapada

 

In popor, se spune ca de Dragobete fetele strangeau zapada si o topeau, pentru a se spala cu apa obtinuta pe cap si pe fata. In acest fel, se mentineau frumoase tot anul si baietii le remarcau mai repede. In zonele rurale, fetele foloseau apa din zapada de Dragobete pentru a face diferite farmece prin care sa-si atraga ursitii.

 

2. Sarutul eternitatii

 

In unele zone din tara, superstitia de Dragobete spune ca indragostitii trebuie neaparat sa se sarute in aceasta zi, daca vor sa ramana impreuna cat mai mult timp. De fapt, tot de Dragobete, indragostitii fac o logodna neoficiala, prin care isi jura iubire vesnica. Acest lucru ii ajuta sa fie impreuna pe viata.

 

3. Ziua distractiei si a veseliei

 

De Dragobete , traditia spune ca nimeni nu trebuie sa fie trist sau sa planga, deoarece asa va fi tot anul si va atrage ghinioanele asupra lui. In schimb, trebuie sa petreaca si sa se veselasca, pentru ca tot anul sa ii mearga bine si sa aiba parte de voie buna.

 

La sate, se organizau adevarate petreceri si baluri de Dragobete, pentru ca fetele si baietii sa se intalneasca si sa petreaca impreuna. Unii strigau pe ulite „Dragobetele saruta fetele”, pentru a anunta marea sarbatoare a iubirii. Cei care petreceau frumos de Dragobete erau feriti de boli tot anul.

 

4. Ziua curateniei

 

Potrivit traditiei, femeile trebuie sa faca ordine si curatenie in casa, pentru a avea un an imbelsugat si a fi iubite de soti. Asadar, inainte sa pleci la distractie, sterge praful si aspira, ca sa vada iubitul tau cat esti de harnica.

 

La tara, gospodarii se fereau sa lucreze pamantul sau sa faca treaba prin curte, de teama ca DragobeteLE sa nu-i pedepseasca pentru ca munceau, in loc sa petreaca.

 

5. Zburatoritul

 

Conform traditiei, de Dragobete se organizeaza „zburatoritul”, un eveniment mult asteptat de fete si de baieti deopotriva. Zburatoritul presupune ca baietii sa alerge dupa fete, sa le prinda si sa le sarute. Odata ce se sarutau, se considera ca incepea relatia lor de dragoste.

 

6. Intalnirea celor care se plac

 

Superstitia de Dragobete spune ca daca unei fete ii place de un anumit baiat, trebuie sa face tot ce ii sta in putinta pentru a se intalni cu el in aceasta zi. Se spune ca daca nu se intalneste cu baiatul care i-a picat cu tronc, sansele de a fi impreuna cu el sunt nule.

 

7. Semanarea busuiocului

 

Potrivit unei traditii stravechi, de Dragobete gospodinele trebuiau sa semene busuioc in rasadnite, apoi sa aiba grija de rasaduri pana de Sfantul Gheorghe, cand il plantau afara, in gradina. Ulterior, busuiocul semanat de Dragobete era folosit in descantece, farmece si tratamente, deoarece se considera ca avea puteri magice. In plus, fetele tinere il foloseau in tot felul de ritualuri, pentru a-si visa ursitul.