Tragere la sorti EURO 2016! Duminica (23.02.2014) echipa nationala de fotbal a Romaniei isi va afla adversarii din preliminarii

 

 

 

TRAGERE LA SORŢI EURO 2016. România va fi repartizată în urna a treia valorică la tragerea la sorţi a grupelor preliminare de calificare la Euro 2016, dar are şanse teoretice de a merge la turneul final, unde vor participa, în premieră, 24 de echipe naţionale.

 

 

Potrivit noilor reguli, primele două din fiecare grupă se vor califica direct la turneul final, precum şi formaţia cel mai bine clasată pe locul trei, luând în considerare meciurile cu reprezentativele de pe locurile 1, 2, 4 şi 5 din grupele respective. Celelalte opt echipe de pe locul trei vor susţine meciuri de baraj în noiembrie 2015, pentru cele patru locuri rămase.

 

Meciurile din grupe se vor desfăşura din septembrie 2014 (7, 8 şi 9 septembrie) până în octombrie 2015 (11, 12 şi 13 octombrie). Pentru prima oară meciurle se vor derula sub un nou concept, denumit Săptămâna Fotbalului, ele urmând să se dispute de joi până marţi. 

 

Ţara organizatoare a turneului final, Franţa, va fi şi ea inclusă într-una dintre grupe, dar va disputa meciurile în regim „amical”, fiind calificată automat.

 

După tragerea la sorţi, în mod tradiţional, calendarul meciurilor din grupe va fi negociat de către selecţionerii echipelor naţionale, în cadrul unei şedinţe comune.

 

Citeşte şi Veste CRUNTĂ de la UEFA. Naţionala poate juca doar pe două stadioane în preliminariile Euro 2016

 

Componenţa urnelor valorice:

 

Urna 1: Spania, Germania, Olanda, Italia, Anglia, Portugalia, Grecia, Rusia, Bosnia-Herţegovina

 

Urna 2: Ucraina, Croaţia, Suedia, Danemarca, Elveţia, Belgia, Cehia, Ungaria, Irlanda

 

Urna 3: Serbia, Turcia, Slovenia, Israel, Norvegia, Slovacia, România, Austria, Polonia

 

Urna 4: Muntenegru, Armenia, Scoţia, Finlanda, Letonia, Ţara Galilor, Bulgaria, Estonia, Belarus

 

Urna 5: Islanda, Irlanda de Nord, Albania, Lituania, Moldova, Macedonia, Azerbaidjan, Georgia, Cipru

 

Urna 6: Luxemburg, Kazahstan, Liechtenstein, Insulele Feroe, Malta, Andorra, San Marino, Gibraltar

 

 

 

Naţionala de fotbal a României îşi va afla duminică adversarele din preliminariile Campionatului European de fotbal din 2016 – EURO 2016, la tragerea la sorţi care va fi găzduită de oraşul francez Nisa (13,00, ora României).

 

România face parte din urna a treia valorică pentru tragerea la sorţi a competiţiei care va avea loc în Franţa. 

 

Cinci urne conţin câte nouă echipe, iar a şasea urnă conţine opt echipe, cu cel mai slab coeficient UEFA. Pentru stabilirea urnelor, forul european a ţinut cont de rezultatele înregistrate la CM 2010 (calificări şi turneu final), EURO 2012 (calificări şi turneul final) şi preliminariile CM 2014. 

 

Din motive ţinând de drepturile de televiziune, Anglia, Germania, Italia, Spania şi Olanda vor fi incluse în grupe de câte şase echipe. 

 

Din motive politice, comitetul executiv al UEFA a decis că Azerbaidjanul nu poate întâlni Armenia, iar Spania nu poate juca împotriva Gibraltarului.

 

Primele două clasate din fiecare grupă se califică la turneul final, împreună cu echipa de pe locul 3 care va avea cel mai bun punctaj contra formaţiilor clasate pe locurile 1, 2, 4 şi 5 în grupa sa. Celelalte opt echipe clasate pe locul 3 vor disputa un play-off în noiembrie 2015 pentru ultimele patru locuri de la turneul final.

 

Ceremonia va fi prezentată de secretarul general al UEFA, Gianni Infantino, şi de doi foşti câştigători ai titlului european, olandezul Ruud Gullit (1988) şi francezul Bixente Lizarazu (2000), tragerea la sorţi urmând să fie efectuată de 13 foşti mari portari, printre care se numără francezul Fabien Barthez, cel care va aduce trofeul ”Henri Delaunay” în Palais des Congres Acropolis din Nisa, Ivo Viktor (campion cu Cehoslovacia, în 1976), Andreas Köpke (Germania, 1996), Antonis Nikopolidis (Grecia, 2004), Dino Zoff (Italia, 1968), Peter Schmeichel (Danemarca, 1992).

 

România a participat la patru turnee finale EURO (1984, 1996, 2000, 2008), cea mai bună performanţă fiind sferturile de finală din 2000.

 

Elaborarea programului jocurilor va fi făcută de computer şi publicată pe site-ul oficial al UEFA în aceeaşi zi. Aşadar, spre deosebire de precedentele preliminarii, programul meciurilor în fiecare grupă nu va fi stabilit în urma negocierilor dintre federaţiile naţionale (respectiv, în cazul că acordul nu va fi realizat, prin tragere la sorţi), ci va fi elaborat de computer.

 

Principiile de programare pe calculator a jocurilor vor fi următoarele:

 

a) Meciuri acasă/deplasare: echipele nu vor juca consecutiv mai mult de două jocuri acasă sau două jocuri în deplasare; fiecare echipă începe şi termină competiţia cu o succesiune de jocuri acasă-deplasare sau deplasare-acasă; pentru ţările cu ierni lungi: echipele acestora vor juca în deplasare în zilele de meci 4 şi 5 (în lunile noiembrie şi/sau martie).

 

b) Stadioane cu risc generat de climă: din această categorie fac parte stadioanele echipelor aparţinând ţărilor care sunt expuse unor condiţii de iarnă grea; în aceeaşi grupă de calificare se vor putea afla maxim trei ţări cu astfel de condiţii. Astfel de ţări sunt Finlanda, Insulele Feroe, Islanda, Norvegia şi Rusia (încadrate în categoria de iarnă grea), respectiv Andorra, Belarus, Estonia, Lituania, Letonia, Suedia şi Ucraina (iarna mai uşoară).

 

c) Distanţe de transport: obiectivul este evitarea distanţelor mari în meciurile duble; relaţiile de transport dintre ţări sunt definite ca fiind – în calcul luându-se distanţele dintre capitalele ţărilor respective – condiţionate (dacă timpul de transport aerian este de peste 8 ore), semi-condiţionate (între 6 şi 8 ore) şi necondiţionate (mai puţin de 6 ore); în aceeaşi grupă de calificare vor putea fi extrase maxim trei ţări care implică distanţe mari.

 

d) Situaţia politică: conform deciziilor Comitetului Executiv al UEFA, nu vor putea fi extrase în aceeaşi grupă următoarele ţări: Armenia/Azerbaidjan şi Spania/Gibraltar.

 

e) Centralizarea drepturilor de UEFA: din considerente TV, echipele naţionale reprezentând pieţele TV de vârf vor juca în grupe de câte 6: Anglia, Spania, Germania, Italia şi Olanda.

 

f) Constrângeri şi preferinţe: regulile de tragere la sorţi au fost împărţite în aşa-numite ”constrângeri” şi ”preferinţe”; constrângerile au prioritate asupra preferinţelor; ordinea de prioritate (şi greutate) trebuie stabilită pentru toate regulile; ordinea de prioritate a constrângerilor este următoarea: ţări cu iarna grea (1), distanţe de transport (2), restricţii specifice privind echipele (3), ora de începere rezonabilă (4); ordinea de prioritate pentru preferinţe este următoarea: pieţe de vârf (6), ora de începere târzie (7), repartizare regională (7), repartizare egală a meciurilor/orelor de începere (9). Partidele vor avea loc joi-duminică sau vineri-luni sau sâmbătă-marţi, în principiu de la ora 20,45 – ora Europei Centrale (21,45 – ora României), iar în weekend-uri chiar la 18,00 (19,00 – ora României).

 

 

Programul meciurilor este următorul:

 

Etapa 1: 7-9 septembrie 2014

 

Etapa 2: 9-11 octombrie 2014

 

Etapa 3: 12-14 octombrie 2014

 

Etapa 4: 14-16 noiembrie 2014

 

Etapa 5: 27-29 martie 2015

 

Etapa 6: 12-14 iunie 2015

 

Etapa 7: 3-5 septembrie 2015

 

Etapa 8: 6-8 septembrie 2015

 

Etapa 9: 8-10 octombrie 2015

 

Etapa 10: 11-13 octombrie 2015

 

Manşa tur a play-off-ului: 12-14 noiembrie 2015

 

Manşa retur a play-off-ului: 15-17 noiembrie 2015

 

Tragerea la sorţi a turneului final: 12 decembrie 2015

 

Turneul final va avea loc în Franţa între 10 iunie şi 10 iulie 10 iulie 2016.

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Iata care sunt cele mai bune ceaiuri impotriva durerii de cap

URMĂTORUL ARTICOL

Zeci de mii de ieseni si-au asigurat degeaba masinile sau locuintele. Acestia risca sa nu fie despagubiti in cazul producerii unor dezastre naturale sau accidente auto

Ultimele știri de la Sport