Tudor Ciuhodaru: ” Voi fi langa pacientii si colegii mei atunci cand isi vor cere in strada sanatatea”

 

 

 

Intentia guvernantilor de a reduce cu 20% bugetul sanatatii este vehement criticata, mai multi politicieni solicitand adoptarea de urgenta a initiativei legislative ce prevede alocarea a 6% din PIB pentru sanatate precum si corectarea dezechilibrelor din proiectul de buget ce prevede cresteri paradoxale pentru lenjerie, mobilier si pentru alte servicii ce nu au legatura cu activitatea medicala.

In acest sens se va depune un amendament la proiectul de buget prin care se prevede alocarea a cel putin 6% din PIB pentru sanatate.

 

„Inca din primele zile de mandat ale domnului ministru sistemul sanitar s-a cutremurat simtind vuietul reformei pe cale sa se nasca. Nu a fost vorba insa de alocarea a minim 6% din PIB pentru sanatate, de bani mai multi pentru medicamente, pentru medici sau pentru constructia de noi spitale. Primele masuri luate au constat in centralizarea achizitiilor in mainile si buzunarele ministerului si secretizarea prin lege a activitatii prestate de aceasta institutie. Printre realizari se numara si schimbarea mobilei si perdelelor din cabinetul unu si doi de la minister.

 

Dupa aceste „succesuri” memorabile viziunea reformei contabile a sistemului de sanatate este pe cale sa reuseasca in al doilea an din al doilea mandat al celui mai iubit conducator al sanatatii. Folosindu-si impresionantele puteri de persuasiune domnul ministru a reusit sa obtina un buget exorbitant pentru sanatate, redus cu 18,71% de la 9,79 la 7,96 miliarde de lei asa cum se vede la pagina 262 a proiectului de buget pe site-ul ministerului de finante.

 

Doar cei rauvoitori pot spune ca pacientul nu a ajuns in centrul sistemului de sanatate. Sunt cresteri spectaculoase de 7592% pentru schimbarea lenjeriei dar si a furniturilor de birou de peste 36%. Pentru a putea suporta atat confort, pacientilor li se taie 4.87 % din medicamentele si materialele sanitare necesare, 4.18% din programele pentru sanatate precum si 87.8 % atat din fondurile pentru reparatii capitale cat si din cele pentru investitii in noi spitale. Romanii vor fi mai sanatosi pentru ca, probabil, vor fi vizitati la domiciliu de angajatii ministerului, ceea ce justifica deplin cresterea cu 20% a sumelor alocate carburantilor pentru masinile proprii. Nici cei aflati peste hotare nu vor fi uitati si de aceea a fost nevoie de cresterea cu 34.41% a sumelor alocate deplasarilor in strainatate.

Insa cei care lucram zi si noapte pe plantatia ministeriala, in conditii de secol trecut, vedem ca bugetul e redus paradoxal doar pentru activitatea medicala in timp ce creste bugetul pentru serviciile ce nu au nicio legatura cu medicina. Probabil ca la final de mandat, odata cu finalizarea reformei, ministrul va lasa mostenire un sistem sanitar de inalta performanta in care medicii si asistentii vor dantui in jurul pacientului, lansand incantatii catre spiritele pamantului spre grabnica vindecare. Colegii mei care nu vor sa se specializeze in samanism pleaca in numar din ce in ce mai mare catre state retrograde care risipesc in mod stupid, in plina criza economica, peste 8% din PIB pentru sanatatea cetatenilor. Probabil un rol important il au pachetul salarial generos oferit din inima de autoritatile romane, ca si conditiile de munca excelente desprinse doar partial din evul mediu. Suntem in statia terminus a medicinii romanesti. Dincolo de ea e doar o linie moarta. De aceea voi fi langa pacientii si colegii mei atunci cand isi vor cere in strada sanatatea”, spune medicul iesean Tudor Ciuhodaru.

 

bzi.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Papa Francisc se alatura oponentilor mineritului distructiv. Vezi detalii

URMĂTORUL ARTICOL

Iata ce boli poti avea daca te doare spatele!

Ultimele știri de la Sanatate